Koliko moramo zares migati za dobro zdravje?

Koliko moramo zares migati za dobro zdravje? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 6. 2017

Pri vsej poplavi informacij je težko razbrati, koliko gibanja je zares potrebnega za naše zdravje, kdaj je premalo in kdaj preveč. Ali je sploh lahko preveč?

Strokovnjake smo malo povprašali, ali moramo res migati vsaj petkrat na teden po pol ure ali moramo dati vsak trening vse od sebe, ali pa si včasih lahko privoščimo le lahkoten tek po okolici.

Za močnejše srce

Že zelo malo gibanja pomaga vaši mašini, ki vas drži pokonci. V reviji American Journal of Hypertension (reviji za zvišan pritisk) so zapisali, da je od 61 do 90 minut gibanja na teden bolj učinkovitih za zdravo srce kot od 30 do 60 minut gibanja na teden. A več kot 90 minut gibanja na teden ni prineslo nobenih dodatnih rezultatov za znižanje visokega pritiska. Skratka – za zdravo in močno srce se moramo redno gibati, a roko na srce, 90 minut teka ali hoje na teden niti ni tako veliko, da ne bi mogel vsak poskrbeti za 'motor' svojega telesa.

Manjše tveganje za nastanek diabetesa tip 2

Že 30 minut intervalnega treninga na teden lahko zelo učinkovito vpliva na naše zdravje in prepreči razvoj diabetesa tipa 2, pišejo v reviji Plos One. Raziskava na ljudeh je pokazala, da 10 minut intervalnega kolesarjenja ali 45 minut kolesarjenja v istem, a ne prehitrem ritmu (trikrat na teden) ljudem prinese veliko koristnega. Redno miganje tako dokazano znižuje krvni sladkor.

Poskusite: Trening: Oblikujte in okrepite telo v 4 tednih

Manjše tveganje za nastanek raka

Ugotovljeno je bilo tudi, da redno gibanje znižuje tveganje za nastanek raka na prsih in črevesju. Na teden bi za preventivo pred pojavom rakavih celic tako morali zmerno migati vsaj 150 minut ali pa intenzivno 75 minut. Neka študija je bila celo še bolj specifična – vsako uro na teden, ko tečemo hitreje kot 10 kilometrov na uro ali hodimo s hitrostjo kilometer in pol v pol ure, zmanjšamo tveganje za nastanek raka za 3 odstotke.

Za izboljšanje psihičnega stanja

Vse, kar potrebujemo, je hiter trening po koncu dolgega delavnega dne in stres, nakopičen v našem telesu, se bo počasi stopil. Tako je vpliv na naše zdravje takojšen. Popolno bi bilo, če bi vsak dan migali vsaj 35 minut, saj bi se tako naše psihofizično stanje izredno izboljšalo.

Daljše življenje

Ameriška revija Journal of the American Medical Association je objavila rezultate, ki pravijo, da bi 150 minut gibanja na teden naše življenje podaljšalo za 31 odstotkov, 450 minut gibanja na teden pa za 39 odstotkov. No, pri vsem tem pa gibanje ni edino pomembno, ampak moramo paziti tudi za zdravo prehrano, pravo telesno težo, ne smemo kaditi in piti alkohola, najhujši morilec v zadnjem času pa je stres.

Izostri spomin

Za izboljšanje spomina je treba k možganom pristopiti na nekoliko nenavaden način. Čeprav niso mišica, temveč jih v največji meri sestavljata voda in maščobe, moramo z njimi ravnati kot z mišico. To pomeni, da jim je za dobro delovanje treba ves čas zagotavljati trening. Tega jim lahko zagotovimo s fizično vadbo, ki do njih privede kisik (možgani porabijo kar 20 % vsega kisika v telesu), ter seveda z umsko vadbo, kjer nam pridejo prav tako vsakdanje umske aktivnosti kot tudi posebne vaje za spomin. Za dober spomin torej strokovnjaki priporočajo 120 minut gibanja na teden, kar pomeni le dobrih 17 minut na dan.

Preberite še: