Lekcije, ki jih spoznate samo pri kampiranju na prostem (in so pomembne za življenje)

Lekcije, ki jih spoznate samo pri kampiranju na prostem (in so pomembne za življenje) (foto: unsplash) unsplash
19. 6. 2020

Ste že spali v šotoru pod zvezdnatim nebom, brez klime, prhe in domačega udobja? Takšne počitnice vas lahko naučijo veliko pomembnih stvari, poleg tega imamo v Sloveniji čudovite kotičke za kampiranje.

Zakaj se ne bi letos vsaj za nekaj dni odpravili v “hotel” v naravo? Ob reko ali jezero, namesto kamina boste zakurili ogenj in se za trenutek popolnoma odklopili od hitrega vsakdana. Nazaj se lahko vrnete bogatejši za kar nekaj lekcij: 

Nikoli ne poznaš človeka tako dobro, kot ga spoznaš na kampiranju

Ne glede na to, ali se odpravite na počitnice s partnerjem, prijateljem ali sorodnikom, se boste zagotovo vrnili bolj povezani, kot ste bili kadarkoli prej. 

Kdaj morate drugače odstraniti klopa iz nenavadnega dela telesa, ali si deliti zadnji požirek vode, pokazati svoje strahove, se naučiti zakuriti ogenj in podobno? Verjetno se v takšnih situacijah ne boste znašli nikjer drugje kot na kampiranju. 

Morate biti odgovorni

Ne kot starš, odrasla oseba, sodelavec … ampak popolnoma drugače. Poskrbeti morate zase in za svoje stvari tudi, ko boste utrujeni od celodnevne hoje, sestradani, ožgani od sonca. 

Če boste oblačila in ostalo pustili zunaj, bodo stvari mokre od jutranje rose. Če ne boste primerno pogasili ognja, lahko zanetite požar. Ko ne privežete kanuja, ta odplava na drugo stran jezera. Takrat se zares izkaže, kako odgovorni znate biti. 

unsplash
V svoji koži vam mora biti udobno

Vam je? To boste izvedeli na kampiranju, ko se ne boste morali vsak dan oprhati in boste legli k počitku preznojeni. Ali ko boste morali na stranišče v gozd, in ko boste morali jesti razkuhano hrano.

Spoznali boste, kako se odzovete v takšnih situacijah in postali močnejši. 

Hvaležnost

Nikoli ne boste bolj hvaležni za tekočo vodo, dobro hrano, pečico in štedilnik, za umivalnik, skodelico kave s prijateljem, kot na kampiranju, ko vsega tega ne boste imeli oziroma si boste privoščili v drugačni obliki. 

Zmorete veliko več, kot mislite

Ko boste ugotovili, kako deluje gorilnik, ulovili ribo, si priskrbeli pitno vodo in rešili veliko problemov, na katere pred kampiranjem niste pomislili, bodo ostale težave povezane s službo in zasebnim življenjem mačji kašelj. 

Preživeli ste v gozdu, pa boste torej tudi v mestu, kajne?