Ste vedeli, da zaradi vadbe lahko zbolite? Pazite, da tudi vi ne počnete te napake

10. 6. 2024
Deli
Ste vedeli, da zaradi vadbe lahko zbolite? Pazite, da tudi vi ne počnete te napake (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Vedno govorimo o tem, kako dobro vadba vpliva na telo in zdravje, tokrat pa poglejmo, ali lahko od športnih aktivnosti zbolite. 

Z redno vadbo podpirate splošno zdravje in zmanjšate tveganje za nekatere bolezni, tudi za debelost, diabetes tipa 2, kronične bolezni ... Vašemu srcu dobro dane, če vsake toliko pospešite utrip in s tem kroženje krvi ter kisika po telesu. Poleg tega se fit počutite bolje, kot kadar ne telovadite, kajne? Z nekaj kondicije so tudi vsakdanja opravila lažja, npr. hoja po stopnicah, nošenje vrečk iz trgovine, dvigovanje težjih predmetov. A tokrat ne bomo govorili o tem, pač pa bomo preverili, ali od vadbe lahko zbolite. 

Vse zgoraj našteto drži in nikakor ne svetujemo, da se vadbi dokončno odpoveste. Dobro pa je, da poznate tudi temne plati in se jim znate izogniti. Raziskava je pokazala pozitivne učinke vadbe tudi na mentalno zdravje in lažje spopadanje z depresijo ter anksioznostjo.

Pa vendar, lahko zaradi vadbe zbolite? 

Zaradi same vadbe kot takšne ne boste zboleli, zato se brez skrbi odpravite na tek ali sprehod. Drugače pa je pri prekomerni vadbi. Raziskava iz leta 2023 je pokazala, da lahko zelo intenzivna vadba oslabi imunski sistem in vas naredi dovzetnejše za viruse in bakterije. To je ravno nasprotno, kot so nas učili v šoli in drugje, kajne? Znanstveniki so analizirali več kot 4.700 molekul tekočine, ki nastaja v telesu po vadbi in ugotovili, da pretirana vadba oslabi "obrambni sistem", ki se bori z bakterijami in mikrobi. To pomeni, da so ljudje, ki se zelo pogosto ukvarjajo z vadbo, po intenzivnejši aktivnosti bolj dovzetni za prehlade in ostalo, čemur so izpostavljeni. 

V raziskavi je sodelovalo 11 gasilcev, ki so jih poslali na 45 minutno intenzivno vadbo, potem pa pregledali krvno plazmo, slino in urin. V slini so znanstveniki odkrili manj molekul, ki imajo pomembno vlogo pri vnetjih in v boju z virusnimi okužbami. Pokazala se je tudi velika razlika pri okrevanju telesa: prizadevanja po celjenju nastalih poškodb, vzdrževanje tekočin v ravnovesju, potrebe po višjem nivoju energije in kisiku ter nadomeščanju beljakovin in drugih pomembnih snovi, ki jih potrebujemo za normalno delovanje. Po intenzivni vadbi okrevanje teče veliko počasneje, in če ji kmalu sledi nova vadba, proces ni v celoti zaključen, ko že pričnejo nastajati nove poškodbe. 

Vnetja po telesu se nakopičijo, slabijo imunski sistem in prispevajo k večji dovzetnosti za bolezni. Kaj to pomeni za vas? Če imate vadbo na sporedu npr. dvakrat do trikrat tedensko in se za vikend odpravite na kakšen aktiven izlet, ne bo z vami nič narobe. Poskrbite le, da boste imeli med vadbami kakšen prost dan za okrevanje. 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič

Preberite tudi