8 sadežev, ki bi jih poleti obvezno morali uživati vsak dan

9. 6. 2024
Deli
8 sadežev, ki bi jih poleti obvezno morali uživati vsak dan (foto: Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona))
Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona)

Kaj se bo znašlo na vašem poletnem jedilniku? Preverite, katero sadje ne sme manjkati. 

Poleti običajno stremimo k lažji in osvežilni hrani, ki nas ne obteži in po kateri nam ne postane še bolj vroče ob tem, ko nas tako ali tako greje sonce. Če želite ostati čim bolj hladni v vročih poletnih dnevih, odsvetujemo, da jeste predelano hrano, pekovske izdelke, ali da pogosto zahajate v gostilne, saj vam takšna hrana ne bo dala energije, temveč občutek zaspanosti, težko se boste osredotočili na nadaljnje delo in začeli se boste potiti. Vse to ste verjetno izkusili že iz prve roke, zato veste, da se je posebej poleti vredno držati nasveta.

Ne spreglejte:

Kaj pa je priporočljivo jesti poleti? 

Zagotovo naj se na vašem jedilniku znajdejo takšne in drugačne poletne solate, ki bodo dodale hranilno vrednost obroku in poskrbele, da se boste še vedno lahko premikali. 😉 Ne odrecite se niti poletnim sladicam, vendar jih jejte v mejah normale. Najbolje bo, da jih pripravite sami doma in pazite na sestavine ter količino sladkorja. Vanje vključite katerega od poletnih sadežev - nekateri vsebujejo veliko vode in zato poskrbijo še za hidracijo. 

Poleti svoj krožnik okrasite z naslednjimi sadeži: 

Lubenica

Prvega ste zagotovo uganili: lubenica je hit vsakega poletja, posebno kadar ste žejni in si obenem zaželite nekaj sladkega. Dodajte jo v poletne limonade in solate, kjer bo dobro povezala ostale sadeže, zaradi velike vsebnosti vode. Lahko jo tudi zamrznete in pripravite osvežilno granito. 

Borovnice

Verjetno se kakšna vrečka borovnic skriva v vašem zamrzovalniku, če pa ne, poskrbite, da boste imeli zalogo za celo poletje. Založile vas bodo z železom in drugimi hranljivi snovmi in odlično nadgradile zajtrk - ovseni kosmiči z borovnicami. Dajte jih v smutije, naredite pito, tart, ali jih jejte namesto čipsa zvečer ob filmu. 

Češnje

Poletje je čas češenj, in če imate drevo na svojem vrtu, ste pravi srečnež! Imajo namreč kar nekaj pozitivnih lastnosti, saj so dobre za srce, pomagajo nadzorovati krvni tlak in uravnavati krvni sladkor, blažijo vnetja po telesu, poskrbijo za boljše okrevanje po vadbi in za kvalitetnejši spanec ... Če boste pili češnjev sok, se najprej prepričajte, da ne vsebuje veliko dodanega sladkorja. Češnje so tudi priljubljen sadež za sladice. 

Jagode

Z vitaminom C povezujemo citruse, vendar ga vsebujejo tudi jagode, poleg drugih antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in zmanjšujejo možnosti, da zbolite. Z jagodami se borite proti boleznim srca, srčni kapi, visokemu holesterolu, diabetesu ... Ker so majhne, jih lahko priročno pospravite v posodo in vzamete s seboj na pot. Z njimi boste lažje nadomestili sladkarije, saj so sladkega okusa, zato poskusite prelisičiti možgane. 

Breskve

Morda vas breskve še najbolj spomnijo na morje, ko jih je mama vzela s seboj in vam jih ponudila za malico, ko ste priplavali z morja. Dobro uravnajo sladek in kisel okus, poleg tega so sočne, zato jih lahko vključite tako v sladke kot v slane jedi. Ste jih že poskusili popeči na žaru? Zadajte si izziv, da boste na letošnjih piknikih gostom ponudili vsaj eno slano jed, ki bo vključevala breskve. Le-te so bogat vir vitaminov A in C. 

Marelice

Če si želite zajtrka, ki vas bo nasitil do kosila, potem vanj vključite marelice. Ker vsebujejo veliko vlaknin, boste imeli manjšo željo po nezdravih prigrizkih. Lahko jih pojeste tudi za malico in se izognete tistemu kosu pice, po katerem se tako ali tako ne počutite dobro. Zadovoljili boste tudi dnevne potrebe po vitaminih A in C, posebno če marelicam dodate še kakšen drug sadež in pripravite sadni krožnik ali sadno solato. V sladicah bodo poskrbele za osvežujoč in rahlo kiselkast okus. 

Grozdje

Hrustljavo in sočno grozdje vas bo odžejalo (skupaj z zadostno količino vode) in je odličen dodatek pri vsakem pikniku, saj lahko izbirate med mnogimi različnimi vrstami, ki ponujajo tudi različne okuse. Če vsak grozd odtrgate od stebla in spravite v posodi, bo postal vaš najljubši prigrizek, ki je bolj hranljiv od piškotov, ki vas gledajo s pulta. Poskusite zdrav trik: pult obložite s sadjem: naj bo privlačno zloženo v posodi za sadje, naj vas čaka na policah, morda tudi na mizici v dnevni sobi. Sladkarije pospravite v omarico, ki je ne dosežete in kjer boste za hip pozabili nanje. Tako boste zaužili veliko več sadja. 

Maline

Sladice iz malin lahko verjetno naštejete na pamet, zelo verjetno se med njimi skriva tudi vaša najljubša. Skušajte iz njih pripraviti kakšno zdravo jed, dobro pa vam bodo teknile tudi kar tako, sveže nabrane in oplaknjene pod mrzlo vodo. Skupaj z borovnicami in drugim jagodičevjem jih lahko dodate navadnemu jogurtu in si pripravite svoj sadni jogurt (z manj dodanega sladkorja!).

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič