Raziskava pokazala, kateri dan v tednu je najboljši za vadbo

Raziskava pokazala, kateri dan v tednu je najboljši za vadbo (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2018

Berite naprej in izvedite, kateri dan je to in zakaj.

Raziskava, objavljena v American Journal of Preventive Medicine, je pokazala, da je večina ljudi za vadbo in za sprejemanje zdravih odločitev najbolj motiviranih ob ponedeljkih in tudi še ob torkih.

Začetek tedna je torej idealen za vadbo oziroma nov začetek. V ponedeljek boste po mnenju strokovnjakov bolje pripravljeni na spremembe v prehrani, na opustitev kakšne druge slabe navade, na novo vadbo ... Prvi dan v tednu je kot prvi dan novega leta, pravijo. Izkoristite ga.

Kaj pa vadba?

  • Če ste novi.

Preizkusite nekaj, kar ste si vedno želeli, pa vam nikakor ni uspelo. Brez strahu, saj z nikomer ne tekmujete. Ste si od nekaj želeli preteči 10 kilometrov? Začnite s treningi. Vas privlači supanje in raziskovanje okolice na vodi? Ste že kdaj plezali? Preverite pri plezalnih centrih.

  • Če ste po vikendu še malce lenobni in vas zaradi pregreh daje občutek napihnjenosti.

Preizkusite intervalni trening ali boks. Da malo pospešite metabolizem, hkrati pa dobro okrepite telo in celo izboljšate vzdržljivost.

  • Če si po (napornem) vikendu z družino želite malce samote in časa samo zase.

Preizkusite jogo ali Tai Chi Chuan. V telovadnici morda res ne boste sami, se boste pa naučili, kako najti pot v notranjost, v stik s prvinsko energijo in biti tisto, kar v resnici ste. Hkrati pa se boste dobro razgibali in okrepili.

  • Če ste dobro spočiti in pripravljeni na akcijo.

Začnite teden s plavanjem, ki vam ponuja tako fizično kot tudi psihično ugodje. Ali s tekom. Tudi rolanje bo dobro delo.

  • Če pa ste pripravljeni na podiranje rekordov ...

Preizkusite nekaj intenzivnejšega, na primer tip vadbe, kot je crossfit, trening na statičnem kolesu, trening z utežmi, tek v hrib ...

Lahko pa se preizkuiste tudi tako: 30 dnevni izziv z lastno telesno težo. Zmorete?

Značke: trening vadba