Rekreacija lahko poglobi odnose (kaže tudi raziskava)

Rekreacija lahko poglobi odnose (kaže tudi raziskava) (foto: profimedia) profimedia
30. 8. 2020

Pokličite prijatelja, partnerja ali brata in se odpravite na tek, v gore ali na izlet v naravo. Ko se skupaj potite, lahko namreč tudi poglobite odnose z bližnjimi. 

V naravi se lahko povežete bolj kot kjerkoli drugje. Ne verjamete? Pa pomislite, kje potrebujete več zaupanja in pomoči drug drugemu: v lokalu na skodelici kave ali v gozdu, ko morate prečkati visok most ali ukrepati pri zvinu gležnja? 

Za dobre odnose ni potrebno zaviti v divjino, lahko se odpravite na lahkoten kolesarski izlet, na večerni tek ali daljši sprehod. In ne le da se boste z bližnjimi bolje razumeli, lahko celo izboljšate svoj športni nastop. Raziskava o družabnosti in vadbi je testirala igralce rugbija, ki so sodelovali enkrat pri sinhronem ogrevanju in drugič pri asinhronem ogrevanju. Igra je bila boljša po prvem, kot po drugem, saj so se igralci bolje povezali in sodelovali. 

Pri drugi raziskavi so testirali bolj in manj naporno vadbo na udeležencih. Izkazalo se je, da se je pri intenzivnejši vadbi izboljšalo sodelovanje in komunikacija sodelujočih. 

Poleg tega se med vadbo sproščajo hormoni sreče, pozitivna občutja pa delite s tistim, ki se rekreira skupaj z vami. Ob teku lahko na primer hkrati krepite fizično, čustveno in mentalno zdravje, če imate t. i. pogovorni tempo - tečete tako hitro, da lahko vmes še vedno vzdržujete pogovor. Če se zadihate in ne morete več govoriti, ste prehitri. 

Nič hudega ni niti, če vaš partner za vadbo ni v enaki fizični pripravljenosti kot vi (skoraj nikoli ne bo). Izkoristite skupno rekreacijo za lažji, sproščen trening ali za dan, ko je na sporedu kaj intenzivnejšega (odvisno, ali ste počasnejši ali hitrejši od njega). 

Ker tudi mi vemo, da je v družbi najlepše, smo skupaj z Akademskim atletskim društvom Slovan organizirali tekaško skupino za začetnike, ki se ji lahko pridružite še do konca junija. TUKAJ najdete prijavnico, vse informacije pa preverite tu: Mojih prvih 10 km: pretecite prve korake z nami!