Še vedno verjamete v TE mite o vadbi? Potem škodujete svojemu zdravju in ne dosegate ciljev

Še vedno verjamete v TE mite o vadbi? Potem škodujete svojemu zdravju in ne dosegate ciljev (foto: Profimedia) Profimedia
2. 4. 2021

Zaradi nekaterih resnic, ki to niso, verjetno ne dosežete svojih ciljev ali celo ogrožate svoje zdravje. Pomembno je, da prenehate verjeti vanje! 

LAŽ 1: Z dvigovanjem lažjih uteži oblikujemo mišice

Vam je že kdo rekel, da v roke raje vzemite lažje uteži, da boste lepo definirali mišice? Na žalost tudi tokrat ne bo šlo tako zlahka. V športu ni bližnjic in za rezultat je potrebno vložiti veliko truda. 

Mišice se oblikujejo s tem, ko izgubljate odvečno maščobo, ki jih prekriva. Zato je edini način ta, da pazite na vnos kalorij in redno telovadite. Uporabljajte uteži, ki vam ne bodo prelahke (in ne pretežke!), število ponovitev pa povečujte, ko napredujete v fizični pripravljenosti. 

LAŽ 2: Nenehno moramo spreminjati vadbo, da "zmedemo" mišice

Velike spremembe pri vadbi na dnevni ravni vam ne bodo prinesle dobrih rezultatov. Pravzaprav vas to ne bo pripeljalo do nikakršnega napredka. Mišic ne morete "zmesti", nočete jih niti šokirati. 

Za oblikovanje mišic morate povečevati moč, to pa zahteva doslednost in ne nenehnih sprememb. Seveda boste občasno morali kaj spremeniti, takrat ko nehate napredovati in potrebujete težjo obliko vadbe, ali ko se vaj naveličate in želite malo prevetriti rutino, a to morajo biti dobro načrtovane in v naprej premišljene spremembe. 

LAŽ 3: Vedno moramo trenirati do odpovedi

Vemo, da se napredek zgodi pri zadnjih najtežjih ponovitvah, ko že mislimo, da ne zmoremo več. Zato moramo občasno trenirati do izčrpanosti (a še vedno ne pretiravati), vendar ne čisto vsakokrat. S tem bi preveč obremenili mišice in resno ogrozili počitek, ki je namenjen regeneraciji. 

S prekomernim treniranjem do odpovedi bi preobremenili osrednji živčni sistem, endokrini sistem (sistem žlez z notranjim izločanjem) in imunski sistem ter naredili veliko škode sklepom, kitam in vezivnemu tkivu. 

Zato si privoščite tako lažje kot težje treninge, saj veste, ključ je v ravnovesju. 

LAŽ 4: Pekoč občutek je pokazatelj uspešne vadbe

Veliko ljudi je prepričanih, da pekoč občutek v mišicah dan ali dva po treningu pomeni, da se je trud obrestoval. Pravzaprav pa to pomeni zgolj, da ste aktivirali določeno mišico, ne pove pa ničesar o produktivnosti vadbe. 

Začetniki bodo na primer to občutili po prvih nekaj vadbah, ostali pa, ko bodo naredili kakšno spremembo v vadbeni rutini. V večini ne bi smeli imeti takšnega občutka, in če se pojavlja zelo pogosto, celo nakazuje, da je nekaj narobe. Verjetno telovadite prepogosto ali vaje izvajate narobe. 

LAŽ 5: Ko nehamo trenirati, se mišice pretvorijo v maščobo

To je nemogoče, saj mišice in maščobo tvori čisto drugačna vrsta tkiva. Kaj se torej zares zgodi, ko prenehamo trenirati?

Mišice se po določenem času začnejo krčiti. Če jemo enako, kot smo jedli, ko smo redno trenirali, ali če prehrano še bolj razpustimo, bo mišice začela prekrivati maščoba. Izgledalo bo, kot da so se mišice spremenile v maščobo, a v resnici so še vedno tam. 

Vir: caloriebee.com

Preverite tudi Ali vaš otrok dovolj časa preživi v naravi? Raziskava je pokazala ... ali pa Česa nas lahko naučijo pohodniki o srečnejšem in bolj zdravem življenju