4 obvezne vaje za smučarje za celo telo (+ bonus vaja, s katero ponazorite smučanje)

4 obvezne vaje za smučarje za celo telo (+ bonus vaja, s katero ponazorite smučanje) (foto: Vzajemna (promocijsko gradivo)) Vzajemna (promocijsko gradivo)
12. 12. 2019

Da na smučanje ne boste prišli povsem nepripravljeni, v slabi kondiciji in z velikimi možnostmi za poškodbe, je tu 15 minuten trening za celo telo. 

Ste že kdaj opazili, da se za športe kot so kolesarjenje, tek, aerobika in drugi ogrejemo in pripravimo telo na napor, ko je govora o zimskih športih pa na pripravo kar pozabimo? Ker je ta vsekakor potrebna, sta nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar in trener Domen Veleušič v sodelovanju z zavarovalnico Vzajemna pripravila trening za smučarje, s katerim boste razgibali celo telo. 

Po ogrevanju vas čaka 5 glavnih vaj, ki jih večinoma izvajate v paru (saj se na smučanje ne boste podali sami, kajne?). Potrebujete le 15 minut, zato lahko vaje opravite tudi tik preden stopite na bele strmine. Ne preskočite raztezanja po koncu vaj, po potrebi pa lahko glavne vaje večkrat ponovite. 

5 vaj, ki jih boste izvajali: 
  • počepi v paru
  • sklece v paru
  • trebušnjaki
  • veslanje z rokami 
  • bonus vaja: smuk
Vse treninge s Špelo in Janom (vključno z zgornjim) vam s prijavo na VIDEO VADNICO pošljemo enkrat tedensko, zato ne potrebujete skrbeti, da ste kakšnega zamudili.

Če se vključite v spletno telovadnico Varuh zdravja, pa vam je povsem brezplačno na voljo več kot 1800 vadb.

Nasvet

Ste mnenja, da v 15 minutah ne morete narediti dobrega treninga, in da mora vadba trajati najmanj eno uro? Potem imamo za vas dobro novico: kratki visoko intenzivni treningi imajo lahko enak učinek kot npr. lahkoten tek. Kadar imate malo časa, se jih vsekakor lotite, saj: 

1. Hitro dosežete željen cilj. 10–15-minutne vadbe imajo kot rečeno lahko enake učinke kot 45 minut lahkotnega teka. Zato za dosego svojih vadbenih ciljev uporabite tudi ta trik.

2. S hitrimi (in intenzivnimi) vadbami v krajšem času aktivirate več mišičnih skupin, s čimer posledično aktivira večje število organelov, kjer poteka celično dihanje. Povedano poenostavljeno – bolj kot so aktivni mitohondriji, več kalorij pokurimo, kar je poleg dobrega počutja in zdravja eden glavnih ciljev telovadbe.

3. Že 15 minut telovadbe na dan lahko dejansko podaljšuje življenje. Znanstveniki iz Evropskega združenja za kardiologijo so izvedli raziskavo, v kateri so 12 let spremljali, kako aktivnost vpliva na življenjsko dobo sodelujočih. Pri tistih, ki so izvajali treninge nizke intenzivnosti (primerljive 15 minutam hoje), so bile možnosti, da bi umrli tekom raziskave, 22 odstotkov nižje v primerjavi s tistimi, ki niso telovadili. Pri tistih, ki so se ukvarjali z vadbami srednje ali visoke intenzivnosti, pa so se te možnost zmanjšale za 28 oziroma 35 odstotkov.