Soteskanje

1. 8. 2007

V gorskem svetu je sila vode izdolbla zelo zanimive naravne pojave – korita, zelo ozke in v skalo vrezane soteske. Ne dolgo tega nismo vedeli, kaj se v njih skriva, dokler se niso radovedneži podali tudi v te kotičke, kamor prej še ni stopila

človeška noga. Rodil se je nov šport – 'canyoning' ali po slovensko soteskanje.

Soteskanje je mlada športna panoga, ki izhaja iz človekove želje po neznanem in skrivnostnem.

Globoke soteske in nedostopni kanjoni so burili človeško domišljijo, tako so prvi raziskovalci začeli raziskovati že v 19. stoletju. Danes soteskanje pomeni spuščanje po soteskah in koritih, ki jih je voda skozi tisoče let izdolbla v skalo, v posebnih neoprenskih oblekah, z vrvmi in vso potrebno dodatno opremo.

Gre za nekakšno mešanico jamarstva, alpinizma, ekologije, geologije in meteorologije. A se je zaradi velike kompleksnosti znanja, ki ga soteskanje zahteva, kaj hitro pokazalo, da vodniki soteskanja potrebujejo posebno izobrazbo za tovrstno dejavnost. Tako je bila leta 1995 v Franciji ustanovljena Evropska komisija za soteskanje (Comission Europpenne de Canyon) ali krajše CEC, ki se je leta 2006 preformirala v Mednarodno komisijo za soteskanje (Comission Internationale de Canyon) ali krajše CIC. Zato se vedno, pred začetkom ture prepričajte o ustrezni usposobljenosti vodnika!

Ob spustu si boste oči spočili na neokrnjeni naravi, ki jo človeško oko le malokrat zagleda.

Soteskanje je športno, estetike polno doživetje, ki vam napolni duha in vas ponese

v čisto drugačen svet. Svet, ki je popolnoma skrit očem, kjer narava že tisočletja ustvarja nemogoče. Svet smaragdnih tolmunov, ozkih sotesk, predvsem pa tišine, ki jo moti le šumenje vode. Soteskanje je kot neke vrste treking po kanjonu, kjer posamezno sledite vodniku. Dričali se boste po naravnih toboganih, skakali v tolmune, na dolgih spustih z vrvjo pa preizkušali svoj pogum.

Oprema

Kaj potrebujete sami?

  • Najpomembnejši del opreme so ČEVLJI. To so lahko lahki pohodni čevlji (visoki ali nizki, vendar ne 'gojzarji') ali še bolje športni copati, ki pa vam ne smejo biti tesni, ker so neoprenske nogavice, ki jih obujete v čevlje, debele 5 mm.
  • Če vas rado zebe, prinesite tudi MAJICO z dolgimi rokavi iz sintetičnega materiala, ki jo boste oblekli pod neoprensko obleko, drugače pa samo majico s kratkimi rokavi.
  • KOPALKE in BRISAČO.

Posebna oprema za soteskanje, ki vam jo mora nuditi agencija:

  • 5 mm debele neoprenske obleke (spodnji in zgornji del, obvezno s kapuco! ), namenjene prav soteskanju. Obleka ima minimalno število šivov in zadrg zaradi česar je toplejša, ker je manj površin, skozi katere voda lahko vdira do kože.
  • 5 mm debele neoprenske nogavice
  • atestirana alpinistična čelada
  • posebni pas za soteskanje, ki mora imeti dve varnostni popokovini
  • vodnik pa mora v nahrbtniku imeti tudi rezervno vrv in preostale pripomočke za varno vodenje, med udeležence ture pa razdeliti še posebne nahrbtnike, v katerih je prva pomoč, hrana, ipd.

Spust po soteski traja več ur (lahko tudi 4 ure ali več, odvisno od zahtevnosti in dolžine kanjona), zato je zaželena vsaj osnovna kondicijska pripravljenost. Vendar to še ne pomeni, da soteskanje ni primerno za enodnevni družinski, adrenalina poln izlet! Ker ne potrebujete nobenega tehničnega predznanja (vse potrebne veščine se naučite pred in med samo turo) je soteskanje primerno prav za vse starosti! Krajši kanjoni s svojimi tobogani najbolj navdušujejo ravno najmlajše 'soteskarje'. Zagotovo je, da prav nihče iz soteske ne bo prišel ravnodušen!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri