Step test in test Rockport – pomoč pri oceni vaše fizične zmogljivosti

Step test in test Rockport – pomoč pri oceni vaše fizične zmogljivosti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 3. 2013

Marsikdo se ob besedni zvezi vzdržljivostni test spomni na Cooperjev tekaški test, ki smo ga tekli v osnovni in srednji šoli, in velik napor, potreben za izvedbo tega. Tokrat smo pripravili dva preprosta testa, ki sta namenjena začetnikom in rekreativcem.

Kot vemo, nimamo vsi enakih sposobnosti, in za začetnike je priporočljivo, da se na začetni stopnji ukvarjanja s športom ne preobremenijo. To ne velja le za aktivnosti (hoja, tek, kolesarjenje ...), ampak tudi za preverjanja svoje fizične zmogljivosti.

Za vas smo pripravili dva preprosta testa – step test in test Rockport, ki jih lahko izvedete samostojno ali s pomočjo @life aplikacije. Namenjena sta testiranju začetnikov in rekreativcev.

Domači step test

Domači step test je triminutni test vzdržljivosti, ki ga lahko izvajate doma, na 30 centimetrov visoki klopi. Za izvedbo potrebujete le še štoparico in metronom (če uporabljate @life aplikacijo, imate tempo stopanja že določen znotraj testa).

Pred začetkom testa vam priporočamo 10-minutno ogrevanje. Sledi nastavitev metronoma na predpisano hitrost stopanja na klop (24 korakov na minuto). Če uporabljate @life aplikacijo skupaj s pasom za merjenje srčnega utripa, se vam ob koncu testa srčni utrip zabeleži avtomatično.

Ob samostojni izvedbi testa si po triminutnem testu 15 sekund merite srčni utrip in ga pomnožite s 4. Iz analize srčnega utripa lahko preračunamo stopnjo pripravljenosti posameznika. Nenaden padec zmogljivosti lahko nakazuje začetek bolezenskega stanja.

Vaša stopnja pripravljenosti je:

Step test - stopnja pripravljenosti, moški

Step test - stopnja pripravljenosti, ženske

Referenca tabele: CanadianPublicHealthAssociation – knjiga 101 PerformanceEvaluationTests, avtor Brian Mackenzie

Test Rockport

Ta test hoje je enostaven in zanesljiv test splošne vzdržljivosti, katerega cilj je v najkrajšem času prehoditi 1600 metrov dolgo razdaljo, ki vam omogoča dober vpogled v svoje aerobne sposobnosti.

Test lahko izvajate na atletskem stadionu, kar vam omogoča nemoteno hojo (ravna površina brez ovir), na tekalni stezi (nastavite 1-odstotni naklon) ali pa na 1600 metrov dolgi ravni progi izven atletskega stadiona.

Pred začetkom testa vam priporočamo 10-minutno ogrevanje, v katero naj bodo vključene tudi dinamične raztezne vaje. Po ogrevanju se pripravite na test – ob startu vklopite štoparico oz. zaženite test Rockport na @life aplikaciji.

Med hojo ne smete teči, kar pomeni, da mora imeti ena noga vedno stik s podlago. Ob koncu si zabeležite čas in frekvenco srčnega utripa (v prvih 15 sekundah po koncu testa izmerite srčni utrip in ga množite s 4).

Če boste podatka vnesli v portal @life, boste na podlagi rezultatov tega testa dobili tudi oceno maksimalne porabe kisika (VO2 max), ki vam poda oceno vaše aerobne sposobnosti in pri izračunu upošteva tudi vašo telesno težo.

Potrebna sta le brezplačna registracija in vnos podatkov, v primeru uporabe @life aplikacije se vam bo rezultat preračunal v oceno VO2max ob koncu testa.

Kaj pa je VO2max?

Maksimalna poraba kisika je največja količina kisika, ki jo lahko organizem porabi v eni minuti in je linearno povezana s potrošnjo energije. Posredno tako ocenjujemo maksimalno aerobno zmogljivost.

Opozoriti moramo, da prek rezultatov testov dobite oceno maksimalne porabe kisika, za bolj natančne meritve pa bi bilo treba izvesti test v kontroliranem laboratorijskem okolju.

Katarina Juhart, prof. športne vzgoje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri