Badminton kot kakovosten aerobni trening

Badminton kot kakovosten aerobni trening (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 2. 2013

Badminton je ena izmed najbolj priljubljenih rekreativnih iger pri nas in spada med športe, ki so izjemno prijazni do začetnika. Hkrati pa je tudi odličen aerobni trening, pri katerem krepimo vse mišice.

Lopar je lahek in dopušča precej več nepravilnih gibov, ki bi jih težji lopar (na primer teniški) kaznoval s poškodbo.

Je tudi igra, pri kateri lahko igralci že od samega začetka uspešno tekmujejo med seboj – na začetku ne zahteva veliko motoričnih sposobnosti in telesne moči. Začetniki bodo igrali bolj po sredini in nekoliko nerodno, a kmalu bodo 'začutili' žogico in jo začeli udarjati bolj po kotih, bliže mreži, močneje pri napadalnem udarcu ...

Bistveno pa je, da žogica ostane dolgo v igri, saj se boste več gibali in imeli kakovosten aerobni trening.

Poiščite si primernega partnerja, s katerim boste lahko redno igrali.

Koristi

Badminton krepi vse mišice v telesu, izostri čute in reflekse, izboljšuje aerobno pripravljenost in mišično vzdržljivost.

Poškodbe niso prav pogoste, po navadi si zaradi nerodnosti ali preutrujenosti zvijemo gleženj ali pa si zaradi sunkovitega giba pretegnemo mišico.

Poskusite se čim bolj ogreti in ne začnite igrati na vso moč že takoj na začetku.

Zgodovina

Po raziskavah zgodovinarjev segajo začetki te igre v obdobje cesarja Huangtija na Kitajskem, ki je vladal približno 2000 let pr. n. št. Namesto loparja so uporabljali dlan, za žogico pa kovanec s peresi.

V 14. stoletju so na Japonskem dekleta in žene igrale igro oibane. Namesto žogice so uporabljale sadje s fazanjimi peresi. Loparji so bili leseni in podobni današnjim namiznoteniškim.

Mesto Badminton v grofiji Gloucestershire v Angliji je 'rojstno mesto' badmintona. Na svojem posestvu v tem mestu je leta 1870 beaufortski vojvoda gostom predstavil igro poona, ki so jo v Indiji v mestu Poona igrali angleški oficirji. Ob predstavitvi sta bila nasprotnika ločena z mrežo, s tem pa je igra dobila športni značaj.

Sodobni badminton se je pojavil sredi 19. stoletja. Ta šport je najbolj priljubljen v azijskih državah (predvsem v Indoneziji, Maleziji, J. Koreji, na Kitajskem), v Evropi pa na Danskem.

Badmintonska pravila

Badminton je igra za posameznike ali dvojice. Igra se v zaprtih prostorih, kjer ni zračnih tokov, ki bi motili let žogice.

Igra se prek 152 centimetrov visoke mreže, ki označeno igrišče deli na polovici. Igralci z loparji udarjajo peresno žogico prek mreže. Cilj igre je, da žogica pade na tla v nasprotnikovem polju.

Lopar

Za začetek je primeren kakršenkoli lopar, čeprav je dobro, da je čim lažji in da ima enakomerno razporejeno težo med ročajem in glavo. Lopar stane od 20 do 100 evrov in več.

Žogice

Žogica je iz plute (premer 2,6–2,8 cm, teža 4,7–5,5 g), v katero so zataknjena peresa, dolga sedem centimetrov.

Žogice za badminton so lahko tudi iz plastike. Te so namenjene otrokom in začetnikom, saj so obstojnejše. Žogice z zeleno obrobo na kapici so najpočasnejše (najprimernejše za začetnike), z modro obrobo srednje hitre, z rdečo pa najhitrejše.

Če želite postati dobri igralci badmintona, seveda potrebujete ogromno časa, volje in treninga (tudi trenerja oziroma svetovalca) – kot pri vseh športih.

Misel profesionalnega igralca badmintona Martina Kruppa

"Igralec badmintona mora imeti vzdržljivost maratonca, hitrost sprinterja, odrivnost skakalca v višino, moč metalca kladiva, udarec kovača, gibčnost artista, reakcijsko sposobnost mečevalca, koncentracijo šahista, psihološko trdnost osvajalca Antarktike, hladnokrvnost minerja, brezobzirnost kolonialnega vladarja, obsedenost alpinista ter intuicijo in fantazijo umetnika."

Nekaj prednosti badmintona:
  • Igralec se razgiba in sprosti.
  • V kratkem času je možen velik napredek.
  • Primeren je za vsakogar.
  • Lahko ga igramo vse leto.
  • Igralec na prijeten način porabi veliko kalorij.
  • Možnost poškodb je minimalna.
  • Primeren je za vse starosti.
  • Tekmovalno se igra v dvorani, saj zaradi peresno lahke žogice veter preveč moti igro na prostem. Seveda lahko rekreativni badminton igramo na prostem. Obstajata tudi igri beachminton in spedminton, ki imata nekoliko večje in težje loparje ter žogico, ki ni občutljiva za veter, saj sta ta športa namenjena predvsem igri na prostem.
  • Je cenovno ugoden šport. Ura badmintona v dvorani stane od pet do 15 evrov, odvisno od letnega časa, ure in kraja igranja.

Badminton je od leta 1992 tudi olimpijski šport. Uradna olimpijska žogica za badminton je narejena iz natančno 16 gosjih peres.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri