10 skrivnosti, ki vaše športne aktivnosti popeljejo na novo raven

16. 11. 2023
Deli
10 skrivnosti, ki vaše športne aktivnosti popeljejo na novo raven (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakšen nasvet za boljši športni nastop vedno pride prav. Že poznate vse od naštetih?

Kakšne cilje imate pri vadbi? Če ne znate odgovoriti, morate ponovno premisliti, kaj vas motivira in žene naprej. Bolje je, da si zadaste kašen cilj, preden vas deževen dan ustavi pred odhodom v telovadnico in poskrbi, da boste izpustili še kakšen prihodnji obisk. 

Vsi, ki svoje cilje že imate, pa poskrbite, da jih boste dosegli. Pri tem vam lahko pomagajo manjši triki, ki se vam morda zdijo nepomembni, dolgoročno pa lahko zelo spremenijo vašo vadbo. 

Že počnete vse to? 

1. Hranljivi obroki

Za dober športni nastop je zelo pomembno, kaj pojeste. Boste telesu dali hranljive snovi, ki jih lahko uporabi pri vadbi, ali nekaj odvečnega, kar ga bo obtežilo in upočasnilo? Ne pozabite tudi na obrok po vadbi, ki lahko pomaga pri okrevanju, če ne izberete zelo sladkih, slanih in predelanih živil. Hrano v večji meri pripravljajte doma, da boste imeli nadzor nad sestavinami. 

2. Hidrirajte se

Nič novega, kajne? No, morda bo za vas novost, da se pri vadbi odrežete precej slabše, če čez dan ne pijete dovolj. Zato poskrbite, da boste že dopoldne, med in po vadbi pili dovolj tekočine. Zaradi dehidracije ste bolj utrujeni in šibki, manj zbrani, zato obstaja večje tveganje za poškodbe. Če pri vadbi čutite vrtoglavico, zmedenost ali slabost, takoj nehajte telovaditi. 

3. Ogrevanje in ohlajanje

Če boste telesu pred in po vadbi dali, kar potrebuje, vam bo to z veseljem vrnilo v obliki boljših rezultatov. Pri ogrevanju boste pospešili krvni pretok v mišicah in povečali fleksibilnost ter se pripravili na to, kar vas čaka. Z ohlajanjem boste preprečili mišične krče in postopoma upočasnili srčni utrip, da se srce lahko vrne na "normalno" delovanje.

4. Gradite postopoma

Čeprav so hitri rezultati mikavnejši in bi si želeli že naslednjič napredovati pri nečem, kar ste ravnokar začeli, veste, da ne gre tako hitro. Če boste pri vadbi ubirali bližnjice, se bo to hitro poznalo pri poškodbah, napačni drži in manj kvalitetnemu izvajanju vaj. Svojo kondicijo in pripravljenost gradite postopoma in dajte telesu čas, da osvoji nov nivo intenzivnosti. 

5. Vključite vadbo moči

Čeprav to ni ravno vaša najljubša vadba, na urnik dodajte vadbo moči. S tem boste utrdili mišice in postali močnejši, pospešili metabolizem, utrdili kosti in izboljšali svoj nastop pri aktivnostih, ki jih radi izvajate. A pazite pri vadbi z utežmi - imejte nadzor trenerja oziroma vaje izvajajte sami le, če natanko veste, kaj morate storiti in obvladate pravilno izvajanje. 

6. Vzpostavite realne cilje

Kakšne cilje ste si zadali lani ob novem letu? Mogoče preteči maraton ni bil ravno realen cilj, ali pa shujšati v enem mesecu, telovaditi 5-krat tedensko ... Ko si postavljate cilje, naj bo to nekaj, kar realno lahko dosežete. In dosežete lahko marsikaj, vprašanje je, v kakšnem roku. Naj novo leto ne bo omejitev: kadarkoli se lahko lotite nečesa novega in kadarkoli lahko pregledate, kaj vse ste že dosegli ter proslavite. 

7. Občasno pretresite rutino

Rutine se lahko hitro naveličate, če ne dodajate ničesar novega. Tako boste kmalu opustili vadbo ali nazadovali pri rezultatih. Da se to ne bo zgodilo, svoje aktivnosti popestrite z raznimi izzivi, novimi vajami, vključite prijatelje ... Naj bo gibanje zabavno in nekaj, k čemur se boste radi vračali. 

8. Dobre navade so v veliko pomoč 

Zdrave navade podpirajo vaše rezultate pri športu, zato je pomembno, kaj počnete čez dan. Kakšne prigrizke si privoščite v službi? Se po opravkih peljete z avtom ali greste peš? Kuhate ali hrano raje naročite? Imate doma kakšen hobi, ali popoldneve raje preležite na kavču? Vpeljite navade, ki vam bodo pomagale napredovati pri gribanju. 

9. Bodite dosledni

Z doslednostjo boste prišli zelo daleč, tudi do ciljev, ki jih postavite v bližnji in daljni prihodnosti. Zato svojo vadbo dodajte na urnik dovolj pogosto, da bo hitro postala navada in se ne boste več obotavljali ter spraševali, ali naj se je lotite. Z doslednostjo se gradijo tudi dobri rezultati. 

10. Poslušajte svoje telo

Vaše telo ima svoje meje. Če se boste preveč gnali za rezultati, vam bo to dalo vedeti. Prisluhnite mu in ne pretiravajte. Počivajte, ko je to potrebno in stisnite zobe, ko veste, da lahko dosežete še malce več. Sami sebi ste najboljši vodnik.  

Prisluhnite aktivni podkastu!

Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane"