Kako se med poletjem spremenijo naša stopala?

Kako se med poletjem spremenijo naša stopala? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2023

Je tudi vam nenavadno, ko po poletju ponovno obujete svojo jesensko obutev? Strokovnjakinja pojasnjuje, kaj se v resnici zgodi.

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Alenka Košir, nekdanja ritmična gimnastičarka, manekenka, profesorica športne vzgoje in trenerka.

Alenka veliko govori tudi o delih telesa, na katera pogosto pozabimo, kot so denimo stopala. Slednja pa v resnici igrajo veliko vlogo pri pravilnem gibanju.

"Stopala naš edini stik s podlago. Vse informacije o tem, kakšna so tla, kakšni so nakloni, kako moramo mi postaviti telo, katere mišice se morajo aktivirati, dobimo preko stopala," je pojasnila v pogovoru.

Pri zdravju stopal igra veliko vlogo tudi obutev. Strokovnjakinja pravi, da večina ljudi izbira neustrezno obutev, ki stisne naša stopala in nam onemogoča pravilno gibanje. 

Alenka pa je omenila še en pogost pojav: poleti večkrat rečemo, da se je naše stopalo "razvadilo", zaradi česar je prehod nazaj na jesensko obutev lahko precej neprijeten. Kaj se v resnici takrat zgodi?

Preverite, kaj o tem pravi Alenka:

Sicer pa nam je Alenka povedala tudi, kakšno vlogo igra ustrezna obutev in kako jo izbrati, do kakšnih težav lahko pride zaradi neustrezne skrbi za stopala, kakšno vlogo igrajo dlani in zapestja, katere vaje svetuje za ljudi, ki veliko časa preživijo pred računalnikom ter še veliko več.

Celotni epizodi podkasta prisluhnite TUKAJ.