Osebna trenerka Eva Peternelj: "Med hujšanjem je pomembno, da nismo prestrogi do sebe"

Osebna trenerka Eva Peternelj: "Med hujšanjem je pomembno, da nismo prestrogi do sebe" (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
12. 12. 2022

Če ste med hujšanjem do sebe prestrogi, vas to res lahko pripelje do hitrih rezultatov, ki pa jih je na dolgi rok nemogoče vzdrževati...

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo Peternelj, osebno trenerko in soustanoviteljico podjetja Peach Booty Plan - podjetja, ki ponuja športne pripomočke, oblačila ter vadbene programe. S svojim delom želi Eva spodbuditi dekleta, da vzpostavijo zdrav odnos s svojim telesom in nasploh zaživijo bolj zdravo.

Eva pa ob tem priznava, da sama ni imela vedno dobrega odnosa do svojega telesa. "Seveda sem se sama učila na svojih napakah. Tudi sama sem imela en tak 'padec', ko sem pričela s študijem na Fakulteti za šport," pripoveduje.

Takrat je zaključila z jadranjem, ki ga je profesionalno trenirala 16 let in pričela obiskovati fitnes. "Imela sem svojo osebno trenerko in zelo strog jedilnik. Bila sem zelo stroga do sebe, zato sem tudi hitro shujšala."

Ravno to 'hitro hujšanje' pa je Evo pripeljalo do tega, da je vse izgubljene kilograme dobila hitro nazaj.

"To se je dogajalo ravno pred prazniki, čez praznike pa sem si rekla, da si bom zdaj privoščila vse." Težava pa je bila v tem, da je Evino telo bilo tako zelo podhranjeno, da je v prazničnem času veliko bolj hrepenela po hrani, kakor sicer.

"Zadel me je nekakšen 'val', ko nisem mogla nehati jesti sladkarij. Vse, kar sem v tistem času uživala, so bili piškoti, čokolade, sladice... Kakor, da bi bila odvisna od sladkorja."

Eva je takrat vse izgubljene kilograme pridobila nazaj, ravno ta težka obdobja pa so jo veliko naučila. "Imela sem obdobja, ko sem bila odvisna od sladkorja, obdobja, ko sem štela vsako zaužito kalorijo in obdobja, ko sem se odrekala čisto vsemu."

Njen nezdrav slog jo je pripeljal do slabega počutja in sprememb v razpoloženju, med drugim pa je seveda bil velika ovira na poti do rezultatov. Eva je prepričana, da je to velika težava še danes.

"V bistvu bi rekla, da je to največja težava: punce se odločijo iz danes na jutri, da bodo naredile neko spremembo in se te spremembe lotijo preveč strogo do sebe.

To hitro postane obsesija in potem pozabiš na vse ostalo. Pozabiš, kaj je zdrav način življenja, kaj je dobro zate in greš v prevelike ekstreme," pojasnjuje Eva in ob tem opozarja, da noben ekstrem ne more trajati dolgo.

Za uspešno hujšanje je torej ključno, da se sprememb lotite počasi, postopoma in z veliko mero nežnosti do sebe.

Eva pa nam je v pogovoru zaupala tudi, kako se je podala v svet podjetništva, kakšne načrte ima čez praznike, kako skrbi zase v času nosečnosti ter še veliko drugega.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: