Si želite pridobiti na gibljivosti? Ne počnite TE napake!

Si želite pridobiti na gibljivosti? Ne počnite TE napake! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2023

Strokovnjakinja opozarja na največjo napako, ki jo ljudje počnemo takrat, ko želimo pridobiti na gibljivosti. 

V novi epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali z Nino Strojnik, diplomirano kineziologinjo, ki ljudem prek vaj z lastno težo pomaga na pridobivanju gibljivosti in moči.

Nina pravi, da lahko ravno prek vaj za gibljivost izboljšamo svojo držo, odpravimo določene bolečine ter izboljšamo splošno počutje. Obenem zagotavlja, da so treningi gibljivost primerni prav za vsakogar.

Vseeno pa je v pogovoru opozorila na pogosto napako: ljudje si ob pričetku postavimo cilje, ki niso izvedljivi.

"Največja napaka je, da si postaviš nerealne cilje; da boš recimo v 3 mesecih iz ničle naredil špago. Ko po mesecu in pol vidiš, da nisi še na polovici, preprosto obupaš in odnehaš, ker veš, da je tvoj cilj nemogoč," pravi Nina.

Druga velika napaka pa se ji zdi to, da pri vadbi nismo konsistentni. "Seveda pridejo obdobja, ko si bolj ali manj aktiven, a pomembno je, da ostajamo aktivni skozi celo življenje. Če nehaš za par let, se je težje vrniti in tudi lažje ponovno odnehati."

Seveda je pomembno, da vadbo prilagodimo svojemu življenjskemu slogu in obveznostim, vendar že najmanjša aktivnost lahko naredi spremembo. "Tudi, če narediš nekaj samo za 5 ali 10 minut na dan, je že v redu," je še dodala Nina.

Z Nino smo se pogovarjali tudi o tem, zakaj je dobra gibljivost tako pomembna, ali je odvisna od starosti ter koliko časa dnevno sama posveti vadbi, zaupala pa nam je tudi več o delu v tujini in o tem, kako se je njeno življenje spremenilo odkar je postala mama.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: