Zakaj NOVOLETNE ZAOBLJUBE ne delujejo? Odgovarja osebna trenerka

9. 1. 2023
Deli
Zakaj NOVOLETNE ZAOBLJUBE ne delujejo? Odgovarja osebna trenerka (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

Katere napake počnemo pri postavljanju novoletnih zaobljub in kako lahko letos resnično spremenimo svoje življenje?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Tjašo Babnik, diplomirano športno trenerko, ki stoji za podjetjem Aktivni z mano. S svojim znanjem Tjaša motivira in uči posameznike, kako skrb zase vzeti v svoje roke in si zagotoviti zdrav vsakdan. 

S Tjašo smo med drugim spregovorili tudi o novoletnih zaobljubah. Sama ni ena takih, ki bi si vsako leto zadali zaobljube, si pa rada naredi pregled leta in ob tem ugotovi, na katerih področjih bi lahko naredila še kaj dodatnega.

"Nimam novoletnih zaobljub, si pa zmeraj naredim pregled leta za nazaj. Kaj je bilo dobro, kaj vse smo doživeli, kaj je bilo slabo, kaj je bilo žalostno, kje bi se lahko kaj mogoče izboljšalo ali pa kaj nismo dosegli, pa smo si želeli," pojasnjuje.

Ob takšnem pregledu se ponavadi vpraša, kje bi lahko v prihodnjem letu naredila še kaj in si tako zada nekakšno namero za prihajajoče leto.

Največja napaka pri postavljanju novoletnih zaobljub?

Po mnenju Tjaše je največja napaka, da se zaobljub lotimo preveč ekstremno. "Telo tega ni vajeno, zato zdržimo nekaj dni, potem pa energija pade." Zaradi tega se novoletnih zaobljub potem ne moremo držati. 

Pogosta novoletna zaobljuba je tudi hujšanje, več gibanja, bolj zdrav življenjski slog ali kaj podobnega. Tjaša opozarja, naj tudi pri tem izbiramo dejavnosti, ki nas bodo napolnile in ne takih, ki bodo privedle do še dodatnega pomanjkanja energije.

"Vadba nas mora napolniti z energijo, ne pa, da nam jo vzame. Že tako imamo čez dan obveznosti, kot so služba in družina, in če nato gremo še na vadbo, na kateri se izčrpamo do konca, ne pridemo nikamor."

S Tjašo smo spregovorili tudi o vadbi nosečnic, preobremenjenosti otrok, jutranji rutini ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj: