Skutni kupčki z jagodnim polnilom in čokoladnim oblivom – ne boste se jim mogli upreti! (priprava brez peke)

Skutni kupčki z jagodnim polnilom in čokoladnim oblivom – ne boste se jim mogli upreti! (priprava brez peke) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2022

Priprava skutnih kupčkov je tako enostavna in zabavna. 

Recept vzame zelo malo časa, potrebujete le štiri sestavine, pa še pečice vam ni treba segrevati. Posladek si lahko privoščite na poti, ko si boste zaželeli nekaj sladkega, kupčki pa so kot nalašč tudi za uživanje ob skodelici čaja ali kave. 

Sestavine: 
  • 8-9 jagod (ali katero drugo jagodičje)
  • 100 g temne čokolade
  • 200 g skute z oznako izbrana kakovost – Slovenija
  • 2 žlici medu (oz. po okusu)

Dodatno potrebujete še silikonske modelčke. Najlažje je kupčke pripraviti z modelčki za mini muffine. Seveda lahko uporabite tudi katere druge.

Priprava: 

V posodi nad vročo vodo stopite čokolado. S stopljeno čokolado premažite silikonske modlečke. Uporabite čopič. Modelčke za 5 minut postavite v zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Nato postopek ponovite še enkrat ali dvakrat. In postavite v zamrzovalnik.

Medtem s paličnim mešalnikom dobro zmešajte jagode in jih pretlačite skozi cedilo, da dobite kremast preliv. Sladite po okusu. 

V drugi posodi z mešalnikom dobro zmešajte skuto in sladite z medom po okusu. Med seveda lahko tudi izpustite. 

Čokoladne modelčke napolnite s skuto, na sredini naredite majhno jamico, jo napolnite z jagodnim pirejem in pokrijte z malo skute. Poravnajte. 

Nato kupčke še po vrhu prelijte s čokolado in postavite v hladilnik, da se čokolada strdi. 

Ali za pripravo receptov izberete kakovostne izdelke?

Ko boste pripravljali jedi z jogurtom, skuto in drugimi mlečnim izdelki, izberite izdelke s 'smeškom'.
Promocijsko gradivo

Na policah trgovin najdemo raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov – vse od svežega mleka, do raznoraznih sirov, skute, jogurtov, namazov in še česa. 

Kako si lahko pomagate pri tako pestri izbiri izdelkov? 
Poiščite znak "izbrana kakovost – Slovenija" v obliki "smeška". 

Ta označuje živila višje kakovosti in vam s tem olajša nakup. 

Da so izdelki izdelani po visokih standardih kakovosti, ki veljajo za nacionalno shemo kakovosti živil "izbrana kakovost", skrbijo certifikacijski organi – in za uporabo znaka morajo izdelki izpolnjevati določene kriterije.

Tako morajo predelovalci v postopkih certificiranja dokazati slovensko poreklo surovine, torej mleka, ki prihaja od certificiranega dobavitelja (kmeta). Hkrati od prevzema pri kmetu do sprejema v predelovalni obrat ne sme miniti več kot 15 ur.

Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pojasnjuje: "Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so proizvodi višje kakovosti in lokalnega porekla, saj sledijo zahtevam iz specifikacije za mleko in mlečne izdelke, ki so jo pripravili proizvajalci in jo je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če želijo pridelovalci in predelovalci mleka pridobiti pravico do uporabe znaka, morajo pridobiti certifikat, zato so podvrženi rednim letnim kontrolam neodvisnih certifikacijskih organov. Potrošniki imamo zato zagotovilo, da so mleko in predelani mlečni izdelki označeni s tem znakom zares višje kakovosti in v celoti prihajajo z območja Slovenije."

Promocijsko gradivo