Maraton ljudje vzamejo premalo resno!

Maraton ljudje vzamejo premalo resno! (foto: Maj Pavček) Maj Pavček
1. 7. 2016

Projekt Pospeši ritem, v okviru katerega ste se lahko vse do konca junija na kar devetih lokacijah po Sloveniji pridružili brezplačnim treningom, je za nami. Pred nami je še Nočna 10ka.

Kar tisoč tekačave na zadnjem treningu

Strokovnjaki opozarjajo, da kar osemdeset odstotkov ljudi teče napačno ter da tek zahteva sistematičen in varen pristop. Z namenom učenja pravilne tekaške tehnike in spodbujanja posameznikov k aktivnemu preživljanju prostega časa, je Coca-Cola Slovenija, v partnerstvu s Hervisom, že drugo leto zapored organizirala projekt Pospeši ritem.

Projekt je služil tudi kot priprava na jubilejni tek Nočna 10ka, ki bo v soboto, 9. julija, potekal na Bledu.

»Tekaška tehnika je pomembna predvsem z vidika manj poškodb in pa tudi ekonomičnosti samega teka. Torej, pozornost vsakega začetnika mora biti predvsem na strpnosti in na zavedanju vadečega, da ni hitre poti. Teka se je potrebno lotiti sistematično in preveriti v kakšnem stanju je naše telo. Predvsem, ali so spodnje okončine dovolj močne za premagovanje sile, ki med tekom doseže tudi trikratno telesno težo,« opozarja Dejan Lenart, vodja trenerske ekipe Pospeši ritem.

Tekači morajo biti pozorni tudi na prehrano

Ustrezna prehrana je tako za tekača začetnika kot tudi za izkušenega tekača, ki si želi preteči maraton, vsaj toliko pomembna, kakor pravilno zastavljen trening in počitek.

»Treba se je zavedati tudi, da je pri teku na dolge proge metabolno gledano najkvalitetnejši vir energije maščoba, in ne ogljikovi hidrati, zato je potrebno z ustreznim treningom, in tudi z ustrezno prehrano, telo naučiti čim učinkoviteje porabljati maščobe pri čim višji intenzivnosti. Slednje še posebej velja za maratonce, saj so zaloge glukoze v telesu omejene in ne zadoščajo, da bi lahko z njimi pretekli cel maraton,« opozarja dr. Leon Bedrač, strokovnjak za prehrano športnikov.

Preberite: Kaj mora vsak tekač vedeti o prehrani?

Maraton ljudje vzamejo premalo resno

Tek v Sloveniji je v vzponu, kar se vidi tudi po številu tekaških prireditev. »Slovenci smo izrazito tekaški narod. Tek je odličen za dobro počutje, problem pa je tekmovalnost, kjer prihaja do poškodb in psiholoških obremenitev. Predvsem pa dolžina teka, s katero se hočejo tekači spopasti. Maraton je sicer odlična disciplina, vendar ga ljudje vzamejo premalo resno. Za maraton je potrebna resnejša priprava, predvsem pa daljša in bolj sistematična,« opozarja Dejan Lenart.

Treningi pod vodstvom vrhunskih tekaških trenerjev

Treningi v okviru projekta Pospeši ritem so potekali dvakrat tedensko, od 19. aprila do 30. junija, za tekače pa je na devetih lokacijah skrbelo skoraj štirideset trenerjev. Med njimi so vrhunski strokovnjaki in zveneča imena slovenske atletike: Borut Podgornik in Helena Javornik, Gašper Predanič, Marko Tasič, Mateja Pokrivač, Aleš Zver, Mitja Krevs, Urška Klemen, Brigita Langerholc in Lucija Krkoč.

Ambasador projekta je že drugo leto zapored Jure Košir, nekdanji profesionalni smučar, danes pa rekreativni tekač, ki poudarja: »Ponosen sem, da sem že drugo leto zapored ambasador projekta Pospeši ritem, ki ljudem omogoča brezplačno, predvsem pa kakovostno učenje pravilne tekaške tehnike pod strokovnim vodstvom.«

»Coca-Cola Slovenija je projekt Pospeši ritem, v sodelovanju s strokovnjaki, zasnovala in prvič izvedla v lanskem letu. Po odličnem odzivu smo projekt letos razširili na več lokacij po Sloveniji in tako možnost sodelovanja omogočili še več ljudem. Namen projekta je za tek navdušiti predvsem tiste, ki sami ne najdejo prave motivacije, učenje pravilne tekaške tehnike ter posredovanje čim več strokovnih informacij. V prihodnje si projekt seveda želimo še razširiti oziroma ga nadgraditi, pri tem pa ohraniti strokovnost in kredibilnost,« poudarja Maja Murič, predstavnica družbe Coca-Cola Slovenija in dodaja: »Seveda brez partnerstev ne gre. Veseli smo, da sta projekt letos podprla Spar in Hervis, slednji je priskrbel tekaško opremo znamke Asics za vse trenerje. Odlično partnerstvo smo vzpostavili tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije in njihovim projektom Moja olimpijska norma. Želimo si, da v prihodnje vzpostavimo še več novih partnerstev, ki bodo sledila viziji projekta.«

Novosti na jubilejni Nočni 10ki

Na Bledu bo v soboto, 9. julija, potekala jubilejna, že deseta Nočna 10ka, ki jo organizirajo Vitezi dobrega teka, njen glavni pokrovitelj pa je Coca-Cola Slovenija.

Marko Roblek, organizator Nočne 10ke poudarja: »Ob jubilejni Nočni 10ki smo pripravili kar nekaj novosti. Letos je bilo na voljo kar tri tisoč prostih mest, kar je največ do sedaj, tekači bodo tekli v obratni smeri kot na prejšnjih tekih, start pa bo letos bližje središču mesta,« in dodaja: »Veseli smo, da je bila letošnja Nočna 10ka razprodana. Smo pa ob njenem jubileju pripravili posebno slavnostno akademijo, ki bo potekala v petek, 8. julija in je namenjena našim najbolj zvestim tekačem.«

Ambasador Nočne 10ke je letos Sandi Novak, slepi maratonec, ki je dosegel normo za nastop na paraolimpijskih igrah in pričakuje tudi nastop v Riu. »S tekom sem se pričel ukvarjati leta 2008, tri leta po poškodbi in izgubi vida. V tek sem preusmeril negativno energijo, služil pa mi je tudi za premišljevanje o smislu življenja. Tek je terapevtski, z njim se sprostiš, pridobiš samozavest in disciplino, izboljša pa tudi zdravje,« poudarja Sandi Novak in dodaja: »Za nastop na 42-kilometrskem maratonu v Riu se pripravljam s trenerjem Romanom Kejžarjem. Maraton vsekakor ni disciplina, na katero bi se lahko pripravil v enem mesecu in šele ko maraton tečeš, veš, zakaj se pravzaprav pripravljaš.«

Foto: Maj Pavček