10 kilogramov v 2 tednih – TAKO deluje dieta 10in2

10. 11. 2023
Deli
10 kilogramov v 2 tednih – TAKO deluje dieta 10in2 (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste že slišali za metodo hujšanja 10in2? Tako deluje!

Avtor diete 10in2 je avstrijski psiholog Bernhard Ludwig. In formula diete je zelo preprosta: en dan jeste, kar želite, naslednji dan se postite. Dieta je razdeljena na t. i. dan 0 in 1.

Dan 0: Dan, ko se postite

Dnevu prehranjevanja vedno sledi dan posta. To je dan 0. Dovoljene so le brezkalorične pijače, kot so mineralna voda, nesladkan čaj ali črna kava. Če se pojavi res močan napad lakote, si lahko pripravite zelenjavno juho.

Pomembno je tudi, da se nikoli ne postite več kot 36 ur.

Obstajajo tudi t. i. joker dnevi. To pomeni, da lahko dan 0 prestavite oz. na ta dan jéste. Vendar je to le izjema – velja le za posebne dneve, kot so vaš rojstni dan ali božič.

Dan 1: Dan, ko si lahko privoščite vse

No, skoraj! Čeprav dieta nima seznama prepovedanih živil in število obrokov ni določeno, morate poskrbeti, da bo vaša prehrana uravnotežena. Če si boste privoščili hitro hrano, pa naj bo to le občasno.

Koliko ur se morate postiti?

Jeste v časovnem okviru 16 ur, nato sledi 32-urni post. 

Primer: če zadnji obrok zaužijete v ponedeljek ob 20. uri, naslednjega nato zaužijete najkasneje v sredo ob 8 uri zjutraj. 

Šport

Priporočena je vadba trikrat na teden po 40 minut. A namesto dolgotrajnega teka avtor diete priporoča zmerno, prijetno vadbo, kot je hoja.

Prednosti diete 10in2

Upoštevati morate le nekaj pravil.

Za pripravo obrokov vam ni treba sestavljati posebnega seznama živil.

Diete se lahko držite poljubno dolgo (razen, če obstajajo zdravstveni razlogi) in jo po potrebi ponovite.

Vendar pozor!

Ta način prehranjevanja ne izključi jo-jo učinka, ravno obratno. Po zaključku diete lahko nastopi zelo hitro. Dieta prav tako ne nauči ničesar o zdravi prehrani in ker ni prepovedanih živil, se lahko hitro ujamete v past – jeste nezdravo in predvsem preveč, saj naslednji dan ne boste jedli ničesar.

Pričakujete torej lahko, da bo hujšanje le kratkoročno uspešno.

Preverite tudi:

Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka

Na aktivni.si verjamemo, da ni univerzalnega pristopa k zdravemu življenjskemu slogu. Prehranjevalni načrti morajo biti individualizirani in usmerjeni k posamezniku – za optimalne in dolgotrajne rezultate je treba upoštevati osebo kot celoto. Preden začnete z novim prehranjevalnim načrtom, se zato vedno posvetujte s svojim zdravnikom ali registriranim strokovnjakom, še posebej v primeru že obstoječih zdravstvenih težav.

 

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger