10 presenetljivih pozitivnih učinkov jogurta

10 presenetljivih pozitivnih učinkov jogurta (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2016

Za vas imamo dobre stvari, ki vam jih prinese jogurt, in dejstva o tem, zakaj je fino, da ga jeste.

1. Jogurt prispeva k ravnemu trebuhu

Če se boste odrekli vmesnim prigrizkom in namesto njih na primer pojedli navadni jogurt s svežim sadjem, boste hitro imeli eno konfekcijsko številko manj. Toda ko ga kupujete, nujno preberite oznake, ker lahko industrijski vsebujejo veliko koruznega sirupa ter umetnih sladil in ojačevalcev okusa.

2. Ženske in probiotiki

Strokovnjaki trdijo, da naj bi probiotiki zmanjšali tudi tveganje za pojav neprijetnih vaginalnih glivičnih okužb, saj močno vplivajo na vaginalno mikrofloro. V mnogih mlečnih proizvodih so namreč uporabljeni sevi bakterije Lactobacillus acidophilus, ki opravlja mlečnokislinsko fermentacijo in se pri človeku naravno nahaja v ustni votlini, prebavnem traktu in nožnici.

Do okužbe naj bi prišlo ravno takrat, ko se ravnovesje v tej poruši, kar se vsaj enkrat v življenju zgodi skoraj vsaki ženski, ne glede na spolno dejavnost. V tem primeru se priporoča predvsem nanos jogurta na predel okužbe, in ne neposredno uživanje le-tega.

3. Srce ga obožuje!

Strokovnjaki so ugotovili, da lahko z zaužitjem že enega samega nizkokaloričnega jogurta na dan v kombinaciji z redno fizično aktivnostjo učinkovito preprečujemo razvoj mnogo nevarnih srčnih bolezni, med katere spada tudi čedalje pogostejši zvišan krvni tlak. Ta sicer ni pretirano nevaren, a lahko vodi v katastrofalne posledice, kot je možganska kap ali pa celo srčni infarkt. Med drugim pa naj bi se jogurt izredno izkazal tudi pri uravnavanju slabega holesterola v krvi.

4. Jogurt je poln vitaminov

Jogurt je vir številnih zdravilnih sestavin in prava sinergija pre- ter probiotikov, ki še kako pripomorejo k zdravju telesa. Probiotiki so neprebavljive snovi v hrani, ki dobrodejno učinkujejo na naše črevo, saj selektivno spodbujajo rast in dejavnost dobrih bakterij, tudi drugi pa veljajo za pravo naravno zdravilo. Vsebujejo namreč žive mikroorganizme, ki imajo izjemno blagodejen učinek na gostitelja, če jih uživamo v zadostnih količinah. Jogurt med drugim vsebuje še veliko beljakovin, kalcij ter vitamine B, B5 in B12, ki krepijo imunski sistem tako znotraj kot tudi zunaj prebavnega trakta in spodbujajo zdravje prebavil ter drugih predelov našega telesa.

5. Jogurt bo pomagal pri hitrejši regeneraciji po treningu

Po končanem treningu je dobro jesti takoj, torej v obdobju prvih 30 minut po vadbi. Jogurt vam bo s svojo sestavo pomagal pri regeneraciji (prav tako skuta), poleg vsega pa je še zelo priročen, da ga lahko damo v vsako športno torbo in pojemo po poti. Beljakovine bodo nahranile mišice, jogurt pa bo poskrbel tudi za dobro hidracijo telesa.

6. Jogurt preprečuje visok pritisk

Ameriški raziskovalci pravijo, da lahko znatno zmanjšate možnost nastanka visokega krvnega tlaka, če boste na dan pojedli skodelico jogurta. Kalcij naj bi namreč širil krvne žile.

7. Jogurt na dan odžene prehlad stran

Probiotiki odlično vplivajo na celice imunskega sistema, zaradi česar pripomorejo predvsem k njegovi okrepitvi. Z jogurtom lahko torej učinkovito skrajšamo trajanje sezonskega nahoda in hkrati omilimo vse nadležne simptome, ki ga običajno spremljajo. Seveda pa bodo še učinkovitejši, če jih boste uživali v kombinaciji z vitaminsko-mineralnimi dodatki.

8. Jogurt ohrani nasmeh

Čeprav jogurti kdaj vsebujejo malo sladkorja, ne povzročajo kariesa. Strokovnjaki so preizkusili vse jogurte od manj mastnih do sadnih in noben ni škodil zobem.

9. Z jogurtom nad vnetna črevesna obolenja

Posamezniki, ki trpijo za Crohnovo boleznijo, ulceroznim kolitisom ali sindromom vzdraženega črevesja, lahko začetne težave lajšajo že s pomočjo preprostega, a nadvse okusnega obroka. Probiotiki namreč drastično zmanjšajo količino slabih, nenormalnih bakterij na stenah prebavil, hkrati pa krajšajo trajanje črevesne okužbe zaradi rotavirusa, ki je najpogostejši vzrok za pojav hude driske pri otrocih.

10. Jogurt vsebuje veliko beljakovin

Od 140 do 170 gramov tega jogurta vsebuje od 15 do 17 gramov beljakovin.

Nasvet potrošnikom:
  • Jogurti z dodatki v posebni embalaži so sladica, ki ni primerna za vsakodnevno uživanje.
  • Jogurti z dodatki v posebni embalaži niso primerni za otroke, mlajše od štirih let, ker vsebujejo veliko aditivov in ker obstaja možnost zadušitve z majhnimi delci (bomboni).
  • Jogurti z dodatki vsebujejo veliko sladkorja, številni pa vsebujejo tudi veliko nepotrebnih aditivov.
  • Če se odločite za nakup jogurta z dodatki, izberite tistega z manj sladkorja in maščobe.

Poskusite slasten grški jogurt s sladkim mangovim pirejem

In preberite še: Kaj se lahko zgodi, če hodite pol ure na dan