4 triki za pripravo vode z okusom in okusni recepti

4 triki za pripravo vode z okusom in okusni recepti (foto: profimedia) profimedia
3. 5. 2018

Redna hidracija je nadvse pomembna za zdravje in pravilno delovanje telesa. Najbolj nas odžeja voda, ki ne vsebuje dodanih sladkorjev in drugih škodljivih sestavin. Če se je kdaj naveličate, pa pripravite domače osvežilne napitke.

Preden se lotite priprave vode z okusom, si zapomnite naslednja pravila, zaradi katerih bo napitek še boljši:

Pomembno je, kako narežete sadje. Pri trdem sadju kot sta hruška in jabolko bo potrebnega več časa, da vodi pustita okus. Zato ju narežite na čisto majhne koščke, kar velja za vso trdo sadje. Pri mehkem sadju kot sta pomaranča in limona pa je vseeno, kako veliki in kakšne oblike so kosi.

Zelišča zdrobite z žlico v kozarcu in koščke stresite v vodo. Če imate svežo meto in druge zelene rastline, pa jih pred uporabo utrgajte s stebla.

Sestavin ne namakajte v vroči vodi. Ker bodo vaše sestavine (večinoma) sveže, boste z vročo vodo naredili le brozgo, ki bo vse prej kot osvežujoč napitek. Namesto tega vse skupaj namočite v mrzlo vodo ali vodo na sobni temperaturi.

Intenzivnost okusa je odvisna od tega, koliko časa sestavine pustite v vodi. Da boste začutili okus, jih pustite vsaj 20 minut. Bodite previdni, katero sadje in zelišča dodajate, saj potrebujejo različno količino časa:

  • Citrusi, jagodičje, lubenica in melona vodo hitro napolnijo z okusom, zato jih pustite približno 45 minut ali manj.
  • Jabolka in trde sestavine kot je ingver se lahko namakajo v hladilniku čez noč.
  • Če na citrusih pustite olupek, jih iz vode vzemite prej, saj bo ta pustil grenek priokus.

sadje

Ustvarite svojo najljubšo vodo z okusom in že sedaj izberite najljubši napitek prihajajočega poletja:

Osvežilno jagodičje

V vodi namakajte liste mete, maline in borovnice. Maline in borovnice bodo počasi začele razpadati, zato naj vse skupaj stoji približno pol ure. Če želite bolj osvežujoč okus, liste mete pustite v vodi dlje.

Voda s citrusi

Narežite kose pomaranče, limete in grenivke. Okus vas bo spomnil na poletni koktajl.

Napitek s kumaro

V vodo dajte narezane kose kumare (kosi naj bodo zelo majhni), jagode in limono (ne pretiravajte). Napitek odlično odžeja in ga boste hoteli imeti pri sebi ob najbolj vročih dneh.

Kokosova voda

Pripravite narezan ananas, limeto in kokos. Okus je malce drugačen (zaradi kokosa), vendar bo ljubiteljem kokosa zelo všeč.