10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

5 razlogov, zakaj jesti čokolado

5 razlogov, zakaj jesti čokolado (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 7. 2014

Saj jih ne potrebujete zares? No, mi smo jih vseeno poiskali 5.

Čokolada je namreč veliko bolj zdrava, kot si morda mislimo. Dokler si jo privoščimo v razumnih količinah!

Kakav ima neverjetno dolg seznam zdravilnih učinkovin - vsebuje ogromno magnezija, veliko železa, cinka, antioksidantov in drugih, zdravju koristnih mineralov in vitaminov.

Seveda moramo na tem mestu opomniti, da s postopki, ki jih uporabljajo za pripravo čokoladnih dobrot, kakav večino teh lastnosti izgubi. Čokolada postane tako krepko 'obogatena' s prečiščenim sladkorjem in maščobami.

Zato pa, ko si boste zaželeli okusiti vse te zdravilne učinkovine čokolade, posezite po takšni, z visokim deležem kakava.

1. S čokolado nad prehlad

Teobromin, alkaloid, ki ga najdemo v čokoladi oz. kakavu dokazano pomirja kašelj. Podobno kot kodein, ki je ena glavnih sestavin številnih, na recept predpisanih zdravil za zdravljenje kašlja.

2. Čokolada proti zobni gnilobi

Vzrok za zobno gnilobo so bakterije, ki s svojimi kislimi izločki uničujejo trda zobna tkiva. In čeprav se marsikomu ne zdi logično, je temna čokolada, v primerjavi z drugimi sladkarijami, manj škodljiva za naše zobe.

Teobromin, prej omenjena substanca, ki se uspešno 'bori' proti kašlju, naj bi po mnenju raziskovalcev preprečevala tudi zobno gnilobo. Ekstrat kakava naj bi bil celo učinkovitejši od fluorida, ki ga vsebujejo zobne paste.

Tudi lupina kakava ima antibakterijske lastnosti in prepečuje nastanek zobnega kamna, a gre žal v 'odpad'.

3. Za zdravo srce

Kakav je bogat vir flavonoidov, najbolj znani med njimi so flavanoli. Slednji preprečujejo mašenje arterij, omogočajo zdravo, pretočno kri in tako varujejo pred boleznimi srca in ožilja, je odkrila raziskava.

K še boljšemu učinku pripomore tudi visoka vsebnost magnezija, minerala, ki je eden najpomembnejših za zdravje srca.

4. Prebavne težave

Ker kakav vsebuje veliko antioksidantov, ki so združeni v antioksidativni sitem, temelj slednjega pa so beljakovine (tudi v črevesju), ti preprečujejo, da bi prišlo do diske.

5. Afrodiziak

Čokolada je bila od nekdaj znana kot afrodiziak. Spodbuja tvorbo in aktivnost feniletilamina, ki ga poznamo kot ljubezensko kemikalijo.

Feniletilamin se sicer normalno tvori v možganih, ki se v 'centrih zadovoljstva' pretvarja v dopamin, ta pa je med drugim odgovoren za večjo spolno moč.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri