Kako premagati občutek krivde po nezdravi hrani?

Kako premagati občutek krivde po nezdravi hrani? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2018

Ste navajeni večino časa jesti zdravo in se ob vsaki manjši pregrehi počutite krive? Nikar, občasne pregrehe so v redu in pogosto celo pripomorejo k boljšemu napredku. Vsekakor pa poglejte, kako lahko ta občutek krivde premagate s pomočjo preprostih nasvetov.

Na kaj pomislite ob besedi "dieta"? Verjetno na odrekanje. Za nekatere je lahko že to dovolj, da občutijo tesnobnost in strah pred neuspehom.

Seveda je odlično imeti cilje ter želje po zdravem načinu življenja in lepi postavi, ampak psihično zdravje je ravno tako (celo še bolj) pomembno. Ključ do dolgoročnega uspeha je, da se "pobotate" s svojimi prehranjevalnimi navadami. Nič ni narobe z občasnim krofom in prav je, da v njem uživate.

Tukaj je 6 nasvetov, kako se prenehati obremenjevati s tem, kaj jeste – in začeti uživati v hrani:

1. Odstranite nezdravo hrano in prigrizke, po katerih boste imeli le slabo vest.

Besede, s katerimi opišete svojo hrano in same sebe, imajo veliko moč. Nagrajevanje sebe kot otroka, ki "mora biti priden", na dieti je napačno. Kaj se zgodi otroku, če ni priden? Je kaznovan. Hrana ne sme nikoli biti asociacija na kazen.

Skušajte prenehati deliti hrano, ki jo jeste, na "dobro" in "slabo". To bo namreč le povečalo vaš občutek krivde, ko boste jedli nekaj s "slabega" seznama.

In kaj, ko pride tisti dan, ko se zgodi "spodrsljaj"? Preprosto uživajte!

2. Praznujte zmage, ki niso povezane s tehtnico.

Ureditev prehrane ima lahko več prednosti, kot pa samo izgubo kilogramov. Na primer: več energije, čistejša koža, polnejši lasje, manj bolečin v sklepih in drugo.

Zmaga ni nujno povezana s tehtnico. Majhne prednosti in spremembe so tiste, ki vam lahko pomagajo ostati na pravi poti.

Osvobodite se obremenjevanja s telesno težo in si dovolite prostor, da se osredotočite na vse ostale stvari, ki se spreminjajo kot rezultat vašega truda pri zdravi prehrani.

3. Preden nekaj pojeste, počakajte 15 minut.

Če pred vami na mizi stoji krožnik, poln okusnega peciva, se je zelo težko upreti, da ne bi vzeli še enega koščka. Najprej se vprašajte, če si ga resnično želite – in to hrano potisnite na stran še preden si odgovorite.

Recite si, da tega zdaj ne boste pojedli, in če si boste ta košček čez 15 minut (ali uro, celo dan kasneje) še vedno želeli, si boste dovolili, da ga vzamete. To da vašim možganom prostor, ki ga potrebujejo, da ocenijo, če si ga resnično želite ali pa vam je preprosto dolgčas/ste osamljeni/čutite tesnobnost in ali se dejansko splača.

4. Uživajte v svoji najljubši hrani.

To, da si vzamete čas pri obroku, vam omogoči, da resnično uživate v tem, kar jeste. Zakaj bi kupili tisti najljubši rogljiček iz najljubše pekarne, če ga potem dobesedno pogoltnete še isti trenutek, ko ga okusite?

Po drugi strani pa, če ta rogljiček ni niti približno tako okusen, kot ste si predstavljali (ja, morda pač ni vaš najljubši), ne oklevajte in ga prenehajte jesti.

Edini razlog, da se vdate manj zdravemu prigrizku, je v primeru, da je ta res noro okusen in vreden "greha" ter ste zanj pripravljeni sprejeti manj zdrave "posledice".

5. Globoko vdihnite.

Morda zveni neumno, ampak je učinkovito. Ko se začnete obremenjevati s tem, ali boste na zabavi pojedli eno tortico ali ne, ima stres to moč, da spremeni vaše dihanje – preide v kot nekakšno panično dihanje.

S spremembo dihalnega vzorca lahko pošljete živčnemu sistemu signal, da ste dejansko v redu, kar pomaga aktivirati center za moč volje v vaših možganih in občutek nadzora.

Ni treba, da prenehate delati tisto, kar ste počeli v danem trenutku. Preprosto se osredotočite na upočasnjevanje dihanja v razmerju 2:1 (izdih in vdih).

6. Odložite vilico.

Medtem ko jeste, naj vam v navado pride, da med vsakim grižljajem (ali požirkom) odložite vilico (kozarec).

Ta majhen trik vam bo pomagal uživati v okusih hrane in dal možganom čas, da dohitijo signale iz prebavnega sistema.

Prav tako gre za fizično iztočnico, da premislite o tem, kaj jeste in kako se ob tem počutite.

Nasvet: Poskušajte se znebiti tega občutka krivde in preprosto uživajte v občasni pregrehi!

Saj poznate tisto "en nezdrav obrok vas ne bo naredil debelih – tako kot vas en zdrav ne bo naredil vitkih".

Vsi smo samo ljudje in popolnoma v redu je, če v svoj zdrav prehranski načrt kdaj pa kdaj vključimo kaj nezdravega. Konec koncev vam to lahko celo pomaga tudi pri tem, da ostanete na začrtani poti proti cilju.

Če se boste preveč omejevali, boste hitro prišli do točke, ko bo vaša potreba po nezdravi prehrani tako velika, da boste pojedli veliko več, kot bi sicer. Poleg tega se lahko to sprevrže iz enega obroka oziroma dneva v več dni, tednov, mesecev in ponovno boste na stari poti, na začetku.

Če dosledno sledite svojemu načrtu, si občasno kar privoščite nekaj "po vašem okusu"!

Preberite še: