8 kuharskih trikov top chefov - od sočnega mesa, popolnega pire krompirja do najboljših palačink

8 kuharskih trikov top chefov - od sočnega mesa, popolnega pire krompirja do najboljših palačink (foto: Photo by Maarten van den Heuvel on Unsplash) Photo by Maarten van den Heuvel on Unsplash
8. 5. 2020

Zagotovo gledate oddajo Masterchef in v vas tli želja, da bi izbojlšali kuharsko znanje. Profesionalni kuharski chefi poznajo nešteto drobnih zvijač, ki so se jih priučili tako med učenjem kot seveda v dolgoletni praksi, a jih nič kaj radi ne razkrivajo »navadnim smrtnikom«. Zakaj le, če pa vam lahko okusno kosilo za visoko ceno pripravijo oni.

1.    Najboljši zrezek

Če želite, da bodo tudi vaši zrezki čudovito rjavo zapečeni, jih nikar ne pecite prehladnih. Ko jih vzamete iz hladilnika, jih najprej pustite stati uro ali dve, da se ogrejejo na sobno temperaturo, nato pa z njih popivnajte odvečno vodo.

Photo by Emerson Vieira on Unsplash

2.    Sočno meso

Marsikateri evropski kulinarični šef sočnost mesa ohrani tako, da uporabi slanico. Kako jo pripraviti?

Skupaj zmešajte vodo, sol in sladkor. Meso dajte v skledo, prelijte ga z narejeno slanico in postavite v hladilnik. Koliko časa ga pustite v njem, je odvisno od količine in debeline mesa, a ne za manj kot pol ure ni ne za več kot 6 ur. Preden daste meso v ponev, ga popivnajte s kuhinjsko papirnato brisačo.  

3.    Lahko in zračno testo

Če želite narediti najboljše testo, vzemite večer prej jajca in maslo iz hladilnika ter jih pustite čez noč, da se segrejejo na sobno temperaturo.

4.    Kremast krompirjev pire

Preden kuhan krompir spremenite v pire, ga morate primerno osušiti. Položite ga v čisto in toplo ponev ter ga pustite, dokler ne izhlapi vsa voda. Ponev naj ne bo prevroča, saj ga ne želite peči. Ko bo krompir suh, ga zmečkajte in pripravite slasten kremast pire.

Photo by Mohammad Fahim on Unsplash

5.    Najboljše palačinke

Ne glede na recept, po katerem pripravljate palačinke, zmesi vedno dodajte dve žlici kisle smetane. Tako bodo veliko bolj puhaste in slastne.

6.  Jajca na oko brez napake

Za najboljše jajce na oko potrebujete še troje: ponev z debelim dnom, maslo in nizko temperaturo. Segrejte ponev in dajte vanjo pol žlice masla. Ko se stali, nanj ubijte jajce. Izvolite!

Photo by Ismael Trevino on Unsplash

7.  Hrustljava krušna skorja

Naslednjič dajte poleg kruha v pečico tudi skledo vode in para bo poskrbela za hrustljavo skorjo.

Photo by Hathaipat K. on Unsplash

8.  Kako pravilno cvreti čebulo

Čebulo je najbolje cvreti pri srednji temperaturi, v ponev pa dajte tako olje kot maslo. Čebulo narežite in jo posolite. Sol bo iz čebule odstranila neprijeten vonj in omogočila lažje pečenje, prav tako pa s karameliziranjem dodala okus.