6 najboljših jedi iz špinače (+ recept za špinačno fritato, ki je popoln LCHF obrok)

6 najboljših jedi iz špinače (+ recept za špinačno fritato, ki je popoln LCHF obrok) (foto: profimedia) profimedia
8. 2. 2020

Špinača izvira iz centralne in zahodne Azije. Prvi so jo kultivirali stari Perzijci pred približno 2000 leti. Okoli leta 650 našega štetja so jo pod imenom perzijska zelenjava spoznali na Kitajskem. V Evropo so jo leta 827 prvi prinesli Saraceni (arabsko nomadsko pleme) in sicer na Sicilijo.

Priljubljena hrana animiranega junaka mornarja Popaja je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov (vitamini A, C, E, … ) in mineralov (mangan, cink, …), bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek. Poznamo dve vrsti špinače, zimsko in poletno. Zimska je tista navadna običajna, letna pa ima bolj mesnate liste ter je bolj sivo zelene barve.

 Špinačna kremna juha

Juha iz špinače je okusna, zdrava ter hitro pripravljena. Receptov je več saj lahko dodamo jušno zelenjavno osnovo ali krompir, za bolj kremast okus pa se po navadi doda še kisla smetana.

profimedia
Špinačna lazanja

Lazanja s špinačo je poleg mesne z bolonjsko omako najbolj priljubljena vrsta lazanje.

profimedia
Solata iz mlade špinače in pinjol

Solata s špinačo, popečenimi pinjolami, balzamičnim kisom, olivnim oljem, parmezanom, poprom in soljo je nebeška hrana, katero bi vsi morali jesti bolj redno.

profimedia
Zeljanica

Špinačna pita ali burek je v Bosni mogoče celo bolj popularna in priljubljena kot burek z mesom, sirom ali krompirjem.

profimedia
Špinačna fritata

Špinačna jajčna omleta (originalno frittata) je v Italiji zelo priljubljena in je pogosto na jedilniku naših zahodnih sosedov, ki radi jedo preprosto, a okusno.

Špinačna omaka

Špinačna omaka s kuhanim krompirjem (pire) ter s pečenim jajcem, hrenovko, polpetom ali čem drugim je hrana naše mladosti.

profimedia

 

 Recept za špinačno fritato

Sestavine:

  • 500g špinače
  • 6 kosov jajc
  • sol, poper
  • parmezan
  • maslo
  • 1 strok
  • česen

Priprava

  1. Špinačo operemo in blanširamo v vodi. Nato jo dobro odcedimo.
  2. Jajca razžvrkljamo, solimo in popramo. Vmešamo nariban parmezan.
  3. V ponvi segrejemo malo masla in na njem prepražimo strt česen in dodamo špinačo.
  4. Prelijemo z jajci in spečemo.

Brez kruha je to popoln obrok brez ogljikovih hidratov. A dober kos kruha in fritata je odlično in zdravo kosilo.

Preberite še: 6 najpopularnejših jedi s kislim zeljem (+ recept za sarmo) ali 6 najpopularnejših jedi iz ječmena (+ recept za ričet)

 

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri