Aktivna vadba zahteva primerno prehrano in antioksidante!

11. 4. 2017

Športniki potrebujejo antioksidante zaradi oksidacijskega stresa. Če jih uživate kot prehransko dopolnilo bodite pozorni, da boste izbrali najbolj kakovostne in tiste pri katerih lahko preverite njihov izvor.

Kaj so antioksidanti?

Za nekoliko bolj plastični prikaz, si zamislite prerezano jabolko, ki ga pustite na zraku. Počasi postane rjavo oziroma "oksidira". To se dogaja v našem telesu, kadar so prisotni prosti radikali. Če pa jabolko pokapamo s sokom limone, pa bo ostalo sveže veliko dlje časa. Takšno funkcijo imajo v telesu antioksidanti. Preprosto povedano, so to molekule, ki onesposobijo proste radikale, ki nastanejo v telesu ob oksidaciji, torej porabi kisika.

Raziskave so pokazale, da lahko vadba negativno vpliva na mišično tkivo s povečanjem prostih radikalov. Le ti lahko privedejo do mišične utrujenosti, različnih vnetij in mišičnih poškodb. Antioksidanti prekinejo to verižno reakcijo, s tem pa preprečijo razne bolezni, ki jih oksidativni stres lahko povzroči. Na prvi pogled je videti torej telesna aktivnost celo precej nevarna stvar in prav je, da začnemo razmišljati o zaščiti telesa z antioksidanti.

Prehranjujte se pametno

Osnova za vnos antioksidantov v telo je mešana prehrana z veliko sadja, kot so grozdje, pomaranče, jagode, marelice, lubenice, jabolka in zelenjava, predvsem tista, ki vsebuje veliko barve, na primer brokoli, ohrovt, zelje, korenje, paradižnik. Med vsemi živili bi na prvem mestu svetovali uživanje česna, saj vsebuje kar petnajst različnih antioksidantov.

Glavni vir resveratrola je korenina japonskega dresnika, ki je ravno zaradi visoke vsebnosti resveratrola skoraj neuničljiv.

Izdelek iz resveratrola je že 4 leta zapored najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo.

Najmočnejši antioksidant je resveratrol

Športnikom, ki ne morejo slediti uravnoteženi prehrani, imajo dokazano pomanjkanje vitaminov oz. so podvržen povečanemu oksidativnemu stresu se priporoča dodajanje kakovostnih antioksidantov v obliki prehranskih dodatkov. Najmočnejši antioksidant, ki mu pravijo tudi »čudežni« antioksidant je resveratrol. Resveratrol nam daje energijo, ki jo v spomladanskem času velikokrat primanjkuje, ščiti celice pred uničujočimi prostimi radikali, zavira staranje in preprečuje srčno žilne bolezni. Resveratrol je eno največjih odkritij zadnjih let in vsi strokovnjaki se strinjajo, da je molekula prihodnosti.

POZOR: Pred nakupom preverite, da posamezna tableta vsebuje vsaj 200mg čistega resveratrola, še bolje pa je, če je dodana tudi kakšna druga fenolna spojina, ki še izboljša delovanje samega resveratrola.

Avtor: P.F.