Ali je med hujšanjem smiselno izločiti sladkor? (Pojasnjuje prehranski strokovnjak)

9. 2. 2024
Deli
Je izogibanje sladkorju učinkovito? Katera živila so res tista, ki ovirajo hujšanje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Je izogibanje sladkorju učinkovito? Katera živila so res tista, ki ovirajo hujšanje?

Ko želimo izgubiti odvečne kilograme, iz svoje prehrane pogosto črtamo določena živila, med njimi tudi sladkarije. Morda smo prepričani, da je sladkor tisti, ki prispeva k povišani teži, vendar ali je res tako? Kaj se pravzaprav skriva v živilih, ki jih dojemamo kot "sladkarije"?

Ne spreglejte:

Kaj vse se skriva v sladkarijah?

Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin je zadevo pojasnil na primeru čokoladno-lešnikovega namaza.

"Če bi vprašal, zakaj je Nutella tako dobra, bi večinoma dobil odgovor, da je to zato, ker vsebuje veliko sladkorja. In delno je ta odgovor res pravilen. Taki namazi običajno vsebujejo več kot 50 % sladkorja," pojasnjuje Jernej. A ob tem dodaja, da takšni izdelki vsebujejo veliko več, kot samo sladkor.

"Nutella ima 55 g sladkorja na 100 g, med pa več kot 80 g sladkorja na 100 g. Če bi bil samo sladkor glavni razlog, zakaj tako radi uživamo Nutello na žlico, potem bi veliko raje uživali med. Se pa to nikoli ne zgodi. To je zato, ker ima Nutella nekaj, česar med nima, in to je maščoba. Nutella in podobni čokoladno-lešnikovi namazi so kombinacija sladkorja in maščobe. In podobno velja za večino ostalih sladkarij. Čokolade, tortice, peciva, kolački... To ni samo sladkor, to je slajena maščoba. Živila, ki so primarno kombinacija sladkorja in maščob, so za nas veliko bolj slastna, kakor živila, ki vsebujejo samo sladkor," poudarja Jernej.

Tudi ko hujšamo in iz prehrane izključimo "sladkarije", s tem zmanjšamo tudi vnos maščob in vnos kalorij. Temu nato sledi izguba odvečnih kilogramov.

Je res težava v sladkorju?

"Zakaj to govorim? Zato da se neha kriviti sladkor za vse hudo na svetu. Ali pa da nehamo govoriti, da imamo neko hrano radi samo zato, ker vsebuje dosti sladkorja," pravi Jernej.

Ob tem dodaja, da sladkor sam po sebi ni noben "bavbav" (če nimate presnovnih motenj ala diabetes). V kombinaciji z maščobo pa daje precej okusna, visokokalorična in nenasitna živila, ki jih hitro pojemo preveč. Zaradi tega je dobro razviti strategije, kako jih v prehrani omejiti do sprejemljive količine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jernej Ogrin (@jernejogrin)

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger