Ali lahko gobe res jemo surove? Na to morate biti pozorni!

Ali lahko gobe res jemo surove? Na to morate biti pozorni! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2022

Gobe so cenjena kulinarična specialiteta in pripraviti jih je mogoče na najrazličnejše načine. Lahko jih popečemo na žaru, skuhamo, popražimo ali vložimo. Odlične so seveda na pici, za pripravo omlete, golaža in še česa. Mnogi pa gobe radi kar surove narežejo tudi v solato. Toda ali lahko gobe dejansko jemo surove? 

Le nekaj vrst gob je mogoče uživati surove, med njimi so denimo šampinjoni. 

Bi morali pogosteje uživati surove šampinjone in druge užitne gobe? 
NE! 
Nekaj razlogov, zakaj praviloma ne in zakaj jih je bolje prej skuhati:

Surove gobe so zaradi močni celičnih sten v glavnem neprebavljive. »Gobe imajo zelo trdne celične stene in so pravzaprav neprebavljive, če jih ne skuhate,« opozori tudi dr. Andrew Weil in drugi strokovnjaki. 

Šele, ko jih toplotno obdelamo, se sprostijo hranila, ki jih vsebujejo, vključno z beljakovinami, vitamini B skupine in minerali ter številnimi novimi spojinami, ki jih v drugih živilih ni. 

Surove gobe pa lahko predstavljajo nevarnost za zdravje tudi zaradi škodljivih patogenov in toplotno občutljivih toksinov, ki jih nekatere vrste vsebujejo v sledovih. Ena izmed takšnih spojin je agaritin –  nekatere študije so pokazale, da ima lahko rakotvorne učinke. Obstajajo tudi študije, ki kažejo, da ni stranskih učinkov, a vendarle naj bo na prvem mestu varnost. 

V Sloveniji poznamo približno 3.000 vrst gob, med njimi je približno 200 strupenih. Vsaka strupena goba vsebuje enega ali več strupov. Če pride do zastrupitve, so učinki zelo različni in segajo od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah do smrti. 

Vzrok za zastrupitev je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno zaradi podobnosti. Na tej povezavi boste našli zelo koristne informacije (s fotografijami). 

PREVERITE TUDI: Če hujšate, solata ni najboljša izbira za kosilo! (nasvet osebne trenerke)

In še slasten recept: Paradižnik zmešajte z moko in pripravite ta noro dober prigrizek (ki se ga ne boste nikoli naveličali!)