Ali v resnici poznate razliko med pravo (fizično) in čustveno lakoto? 4 testi, ki vam bodo dali misliti!

Ali v resnici poznate razliko med pravo (fizično) in čustveno lakoto? 4 testi, ki vam bodo dali misliti! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2021

Če želite vzpostaviti zdrav odnos s hrano, se morate med drugim naučiti prepoznati razliko med pravo, torej fizično lakoto in čustveno lakoto. Na prvi pogled se zdi logično in preprosto. A v resnici ni, opozarja strokovnjakinja.

Fizično in čustveno lakoto se zlahka zamenja. Ko hrepenite po nečem sladkem, kot je denimo piškot s koščki čokolade ali cimetove rolice, je to lahko:

A) Želodec vas prijazno opominja, da je čas, da dotočite 'gorivo' (želja po ogljikovih hidratih je pogosto posledica pretirane lakote!).

Ali ...

B) Je to signal, da se dolgočasite in potrebujete "razvedrilo", nekaj, kar vas bo zamotilo, piše dr. Susan Albers, psihologinja in avtorica, ki se pri svojem delu osredotoča na motnje hranjenja, hujšanje, težave s telesno samopodobo in čuječnost.

V obeh primerih se torej lahko počutite popolnoma enako. Podobno, kot če vas očesni zdravnik vpraša, katera fotografija je jasnejša, A ali B in sta videti popolnoma enako. 

Kaj je čustveno prehranjevanje?

profimedia

Hrana je univerzalni pogoj za preživetje. Vendar ima vsakdo s hrano drugačne izkušnje in vzpostavi do hrane drugačen odnos – ki je močno povezan z življenjem, družino itn.

S čustvi je hrana povezana že od otroštva. Prehranjevalni vzorci, ki so pod vplivom čustev, pa so pogojeni z življenjskimi izkušnjami.

Ko ste nejevoljni, žalostni, pod stresom, ali pogosto posežete po nečem sladkem ali slanem? To, da po hrani posežete, ko ste denimo slabe volje, pravzaprav ni problem. Problem nastane, ko to postane navada in prevlada zdravo prehranjevanje.

Iskanje tolažbe v hrani je precej pogosto in temu pravimo čustveno prehranjevanje. Hrana postane regulator čustev, saj tolaži ali zaposli. Funkcija hrane torej ni več le prehranska – da torej ugodi potrebam telesa.

Kaj lahko povzroči poseganje po nezdravi hrani?

Profimedia

Od stresa v službi, finančnih skrbi, težave v odnosih. Pa tudi dolgčas, občutek osamljenosti, utrujenost ali razdraženost.

S tem se soočata oba spola, vendar je glede na različne študije čustveno prehranjevanje pogostejše pri ženskah kot pri moških.

Fizično in čustvena lakoto se zlahka zamenja, vendar obstajajo ključne razlike!

V prvi vrsti bodite pozorni na to, kako in kdaj se začne vaša lakota, ter na to, kako se počutite po jedi.

Tu so še štiri vprašanja oziroma testi, da boste lažje prepoznali razliko med čustvenim hranjenjem in kdaj gre za resnično potrebo po hrani.

1. Zadovoljitev proti ublažitvi (negativnih čustev)

Želim jesti, ker moje telo potrebuje gorivo, energijo, da se prebije skozi dan, ali iščem ublažitev oziroma občutek varnosti/zaščite?

  • Test:

Dlan položite na del telesa, ki ta trenutek potrebuje vašo pozornost.

Ste dlan položili na trebuh, ker vam kruli? Ali ste z dlanjo dotaknili obraza oz. glave?

Zdaj naredite tako:

Poskrbite za tisti del telesa, na katerem počiva vaša dlan. Če se dolgočasite, dajte možganom nekaj spodbudnega materiala. Če ste z dlanjo segli do ramen, nekajkrat dvignite in spustite ramena, da sprostite mišice. Če ste dlan položil na trebuh, pazljivo izberite obrok.

2. Čustvena proti fizični lakoti

Jém, ker sem čisto zares lačen/a (ropota vam v trebuhu, imate nizko raven energije, vrtoglavica itn.) ali zato, ker me je strah, sem frustriran/a, je vsega preveč ali srečen/a?

  • Test:

Vprašajte se, kako lačen/a sem na lestvici od 1 do 10 (1=stradam, 5=zadovoljen/a, 10=povsem sit/a).

Če ste med 1 in 5, verjetno morate nekaj pojesti.

Če je odgovor med 6 in 10, je velika verjetnost, da hrana ne bo rešila vaše težave. 

Namig:

Poskusite pojesti denimo mandarino. Sočne mandarine niso le okusne in dišeče, tudi zelo koristijo dobremu počutju in zdravju. Ali pa katero drugo sladko sadje, ki bo med drugim potešilo željo po sladkem.

3. Hranljivo proti okusnem

Izbiram hranljiva živila ali sladka, mastna in slana živila?

  • Test:

Resnično lačna oseba si bo privoščila veliko različnih živil, ki bodo hitro utišala kruljenje v želodcu.

Oseba, pri kateri gre v resnici za čustveno lakoto, bo hrepenela po določeni vrsti hrane ali okusu – tudi zelo specifični, denimo čokolada s slano karamelo. Če se vam zdi, da vam lahko pomaga le slan prigrizek, gre zelo verjetno za željo po udobju.

Tako naredite:

Pomembno je, da imate vedno pri roki okusne in zdrave prigrizke. Ljudje, ki pa so na dieti, se pogosto zalagajo s prigrizki in živili, ki so dolgočasna in brez okusa. Toda popestrite lahko tudi okus zelenjave – pripravite še humus. Jogurtu vmešajte zdrobljene orehe, jagode potopite v temno čokolado, zelenjavo skuhajte in ji dodajte kanček začimb …

4. Vseživljenjsko proti prehodnemu

Ali gradim zdrav odnos s hrano? Ali čutim tesnobo, frustracije, krivdo in strah?

  • Test:

Preden si privoščite prigrizek ali obrok, se vprašajte, kako se boste zelo verjetno počutili minuto po prvem grižljaju. Če misel na to v vas prebudi negativna čustva, naredite premor. Prevečkrat se zgodi, da si najprej privoščimo živilo, nato pa čakamo na čustveni odziv.

Tako naredite:

Čuječno prehranjevanje vam lahko pomaga vzpostaviti zdrav odnos s hrano.

Uporabite 5 korakov čuječnega prehranjevanja – ne glede na to, kaj in kdaj si privoščite:

  • usedite se
  • žvečite počasi
  • čutite – okus, vonj, poslušajte
  • okusite – uživajte
  • nasmehnite se (pred naslednjim grižljajem naredite kratek premor)

Predvsem pa si zapomnite: v redu je, če si privoščite hrano, ki jo obožujete – dokler to počnete premišljeno!

Kako čuječno prehranjevanje vključiti v svoj natrpan urnik?
Viri: 50 More Ways to Soothe Yourself Without Food, www.healthline.com