25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Okusne brezglutenske jabolčne rezine

Okusne brezglutenske jabolčne rezine (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Tokrat je sladica predvsem za vse, ki se morate zaradi zdravstvenih razlogov izogniti glutenu, prste pa si boste zagotovo obliznili tudi tisti, ki z njim nimate težav. 

Življenje brez glutena je vse prej kot preprosto, saj morate kar dobro prebrskati police trgovin, da najdete ustrezne izdelke. Poglejmo pa si tudi nevarnosti, ki vas lahko doletijo, če brezglutenske diete v resnici ne potrebujete. 

V zadnjih letih se je v medicinski literaturi začela pojavljati še ena bolezen, ki je niso tako dobro razumeli: občutljivost na gluten, ki ni povezana s celiakijo. To diagnozo zdravniki postavijo, kadar gluten povzroča prebavne težave in druge simptome, denimo glavobol, odsotnost in utrujenost, testi pa celiakijo in alergijo na pšenico izključujejo. Strokovnjaki pravijo, da lahko prizadene okoli 1-6 odstotkov prebivalstva.

večina živil, ki vsebujejo gluten, vsebuje tudi veliko drugih pomembnih hranljivih snovi. Če boste pšenico, ječmen in rž črtali iz diete, boste s tem torej izgubili tudi dragocena hranila. To lahko vodi v precejšnjo izgubo vitaminov in mineralov.

Zmanjšano uživanje žitaric zaradi brezglutenske diete namreč povečuje tveganje za kardiovaskularna obolenja. 

Glutena torej ne izključite iz prehrane, če z njim nimate težav, nič pa ne bo narobe, če občasno preizkusite kakšno brezglutensko slaščico. 

Recept za jabolčne rezine

Iz sestavin boste pripravili 8 rezin. Potrebujete:

Za testo:

  • 450 g brezglutenske moke
  • 1 žlico sode bikarbone
  • 150 g medu ali javorjevega sirupa
  • 250 g masla + maslo za peko
  • 4 rumenjake

Za nadev:

  • 1 kg jabolk
  • sok 1 limone
  • ½ žlice mletega cimeta
  • nekaj kapljic vaniljeve arome

Za beljakovo peno:

  • 4 beljake
  • 100 g medu
  • sol


Najprej pripravite testo. Presejte moko in sodo bikarbono. Dodajte koščke masla, sladilo in rumenjake. Zgnetite testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 60 minut postavite v hladilnik.

Olupite jabolka in odstranite peščišče. Nato jih zrežite na rezine. Stresite jih v skledo, nakapajte z limonovim sokom in potresite s cimetom ter vaniljo.

Odvzemite 2/3 testa, ga razvaljajte in z njim obložite model. Preostalo testo dajte v zamrzovalnik. Pekač obložite z naoljenim papirjem za peko, ga obložite s testom in približno 15 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po njem nato razporedite jabolka.

Beljake stepite s sladilom in soljo. Sneg razporedite po jabolkih. Povrhu nastrgajte zamrznjeno testo. Kolač 15 do 20 minut pecite v pečici, po peki naj se ohladi, nato pa ga zrežite na rezine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri