Star pekovski recept za slasten burek: v nekaj korakih ga lahko povsem enostavno pripravite kar doma

18. 1. 2025
Deli
Burek je priljubljena jed, ki nad katero so navdušeni v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori, radi pa si ga privoščimo tudi Slovenci. (foto: Profimedia)
Profimedia

Burek je priljubljena jed, ki nad katero so navdušeni v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori, radi pa si ga privoščimo tudi Slovenci. 

Marsikdo ne ve, da burek v osnovi sicer izvira iz turške kulinarike, na Balkanu pa se je razširil okrog 15. stoletja. Kakorkoli že, številni ga obožujejo, toda malce manj je takšnih, ki si ga znajo pripraviti kar sami. Kljub temu, da je burek sicer mogoče kupiti v pekarnah ali trgovinah, ga lahko z nekaj preprostimi sestavinami pripravite kar v domači različici.

Preberite še:

Želite vedeti, kako najbolj enostavno pripraviti slasten burek?

Različic za pripravo okusnega bureka je nešteto, med njimi tudi različnih nadevov. Medtem, ko številni prisegajo na klasiko iz mesa ali sira, drugi uporabljajo špinačni, skutin ali celo sladek nadev.

Ena izmed skrivnosti za pripravo najboljšega bureka pa je med drugim ta, da uporabite kar se da kakovostne sestavine. V nadaljevanju vam razkrivamo star  pekovski recept, ki vas bo zagotovo navdušil.

Star pekovski recept za burek

Sestavine, ki so potrebne:  

  • 400 g moke  
  • 1 čajna žlička soli  
  • 200-250 g vode  
  • 300 g sira  
  • 200 g maščobe (maslo)  
  • 100 ml olja  
Stevardeso odpustili zaradi izzivalnega plesa. “Kaj je s tem narobe?”

Postopek:

Zmešajte moko z soljo in toplo vodo ter zamesite v testo. Testo razdelite na 4 do 5 delov (kroglic) ter vsakega izmed njih nekoliko pomastite z maščobo in ga položite na pekač ter prekrijte s folijo. Nato pustite testo pol ure počivati v hladilniku, lahko tudi čez noč.

V naslednjem koraku vsako posamezno kroglico testa razvaljajte na predhodno namaščeni deski ali mizi. Ne pozabite jih dodobra premazati z maslom, nato pa jih čim bolj razprostrite z rokami. Na dno pekača položite dve plasti testa, ga premažite z nekaj maščobe in nato obložite z nadevom (sirom, skuto, mesom ali po vaši želji). Postopek ponavljajte vse dokler vam ne zmanjka testa in nadeva.

Zadnjo plast premažite s stopljenim maslom in potem položite v vnaprej segreto pečico ter pecite na 210 stopinjah približno 25 -30 minut. Burek se odlično prileže z navadnim jogurtom ali solato. Naj vam tekne! 

Povzeto po: stil.kurir.rs

Ta hrana je "smrt" za trebušno slinavko: 5 osnovnih pravil, ki bi jih morali upoštevati po 50. letu

Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven