Če jeste veliko TEGA, vam zagotovo primanjkuje kalija v telesu

Če jeste veliko TEGA, vam zagotovo primanjkuje kalija v telesu (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2023

Obstaja še nekaj znakov, ki vam bodo povedali, da vam primanjkuje kalija. 

Če jeste veliko hrane, ki jo hitro pripravite iz vrečke ali živil, ki so vnaprej pripravljena in jih le vzamete iz embalaže ter pogrejete, vam zelo verjetno primanjkuje kalija. Seveda bo najbolj učinkovito, da se odpravite k zdravniku, ki bo po preiskavah povedal, ali je zares tako. 

Kalij ima v telesu veliko nalog, med drugim skrbi za krčenje mišic, uravnava tekočine, skrbi, da so minerali v ravnovesju. Poleg tega skrbi tudi za blaženje posledic, ki se zgodijo, kadar uživate preveč soli. Krvne žile ščiti pred poškodbami, zadebelitvijo in visokim krvnim tlakom. 

Poglejmo, kako boste opazili, da vam primanjkuje kalija: 

Utrujenost

Kot smo že ugotovili, telo za normalno delovanje potrebuje dovolj kalija. Ste zadnje čase precej utrujeni, čeprav poskrbite, da dovolj spite in imate urejen spalni ritem? Lahko gre za pomanjkanje kalija. Vzrok je lahko tudi stres, slaba prehrana in pomanjkanje spanca, kar pa so vse težave, ki so lahko povezane s premalo kalija. 

Mišični krči

Običajno se pojavijo, ko ste fizično aktivni, vendar ni nujno, da je vedno tako. Lahko se pojavijo tudi, ko ne telovadite in ne delate fizičnih opravil, kar je verjetno opozorilo, da morate jesti več prehrane, bogate s kalijem. 

Če se torej pogosto čez dan soočate z njimi, je čas, da spremenite svoj jedilnik. 

Občutek šibkosti in omotičnost

Omotičnost ne pomeni nujno, da ste dehidrirani, vzrokov je lahko veliko. 

Ravni kalija so v telesu čez dan različne in lahko precej nihajo. Zaradi upada kalija, se srčni utrip upočasni, zato se lahko onesvestite. Stanje nikakor ni normalno in v vsakem primeru potrebujete pomoč zdravnika. Diagnoz si ne postavljajte sami. Pozorni bodite tudi na občutek šibkosti, čeprav cel dan niste počeli nič takšnega. 

Visok krvni tlak

Kot smo že omenili, se lahko brez zadostne količine kalija žile zožijo, kar privede do povišanega krvnega tlaka. Ker je posledično neuravnovešen tudi natrij, bo morda nepravilno delovalo srce - opazili boste razbijanje srca in povišan utrip. Ukrepajte čim prej. 

Napihnjeni boste

Ste napihnjeni tudi, ko se zdi, da že nekaj časa niste jedli? Ali pa vas po novem napihne kar vse, kar pojeste? Mogoče je vaša hrana preslana. 

Spet smo pri natriju - telo ima težave z uravnavanjem ravni natrija, zato pride do napihnjenosti, ki ji ne najdete izvora. 

Smo vas prepričali, da v svojo prehrano dodate več kalija? Naj vam malce olajšamo vse skupaj. To so bogati viri kalija: 
  • avokado
  • sladek krompir
  • špinača in blitva
  • lubenica
  • bel in črn fižol
  • krompir
  • pesa
  • granatno jabolko
  • banana
  • kokosova voda

Iz teh živil boste lahko pripravili veliko raznolikih obrokov. Ne bodo vas založila le s kalijem, pač pa tudi z drugimi vitamini in minerali. 

Vir: Zadovoljna.hr

Prisluhnite še prehranskemu strokovnjaku Jerneju Ogrinu na aktivni podkastu!