Datlji –sladka pomoč pri hujšanju in odličen vir železa

Datlji –sladka pomoč pri hujšanju in odličen vir železa (foto: profimedia) profimedia
15. 5. 2021

Dateljni so suhi sadeži, ki so priljubljeni skozi celo leto, morda celo malce bolj pozimi, a so vedno odlična izbira, ko nam pade sladkor in si neskončno želimo košček čokolade. Predstavljajo pa tudi bogat vir energije in vsebujejo številne vitamine.

1. Dateljni so na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki lokalna prehrana že več kot 7000 let, gojiti pa so jih začeli približno 5000 let nazaj.

2. Dateljni so izredno hranljivi in imajo veliko vitaminov (A, B, D) ter sladkorja (fruktoze), zato so odličen vir energije.

3. V kombinaciji s kameljim mlekom, ki vsebuje maščobo in vitamin C, so dateljni idealna kombinacija, da se v telo dobi vse potrebne vitamine. Prav kamelje mleko in dateljni so bili velikokrat edini vir za preživetje. Da telo odraslega človeka dobi vse potrebne vitamine in minerale, mora dnevno zaužiti le 15 dateljnov.

4. Koščice dateljnov uporabljajo za izdelavo mila in črtala za oči.

5. Datlji so odličen vir železa. 100 gramov datljev vsebuje približno 1 mg železa, kar je približno 11 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Železo, kot del hemoglobina znotraj rdečih krvnih celic, določa nosilnost kisika v krvi.

profimedia

6. Glede na visok odstotek hranil pri ljudeh povzročajo občutek sitosti in so s tem lahko v pomoč pri izgubi teže. Če na tešče pojeste nekaj datljev, bodo pomagali urediti delovanje črevesja, mimogrede pa bodo telo oskrbeli s potrebnim sladkorjem.

7. Datlji so brez holesterola, vendar imajo veliko sladkorja, zato lahko zaradi prekomernega vnosa datljev pridobite nekaj dodatne teže. En kilogram datljev vsebuje skoraj 3000 kalorij!

8. Datlji so dober vir antioksidantov, ki ščitijo srce - uravnavajo raven trigliceridov, maščob, ki se s krvjo prenašajo po telesu kot maščobni delci. Ti so izjemno pomembni za naše življenje.

9. Datlji so zelo primerna hrana za ljudi, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka. Vsebujejo zelo malo natrija in so bogati s kalijem.