5 večnih pravil za hujšanje

5 večnih pravil za hujšanje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 2. 2014

Nasvetov o prehrani in vzdrževanju zdrave telesne teže ni nikoli preveč. Tokrat predstavljamo 5 večnih pravil za hujšanje.

1. Obarvajte prehrano

Predvsem pa opazite pravo hrano.

Kupite najživahnejšo zelenjavo, ki jo vidite, kajti živahne barve običajno ustrezajo večjim količinam vitaminov. Kupite ledenko, zeleno in kumare, še dodatneje pa se založite s korenjem, paradižnikom, rdečo papriko, peso in sladkim krompirjem. To so živila, ki imajo več vitaminov, denimo A in C.

Izberete lahko tudi temnejše odtenke zelene. Radič ima na primer skoraj sedemrkat več vitamina C in dvakrat več kalcija kot bleda solata ledenka.

Enako velja tudi za sadje. Rdeča grenivka ima lahko do 40-krat več vitamina A kot njena bela sestrična.

2. Velik minus se vrne s še večjim plusom

Za varno izgubljanje kilogramov, katerega uspeh bo dolgotrajen, če ne večen, ne shujšajte več kot 1 kilogram na teden.

Največja nevarnost pri hitri izgubi teže je prav velika verjetnost, da boste te kilograme in še kakšnega povrh kmalu spet pridobili.

Tisti, ki so se na hitro otresli odvečnih kilogramov, so to največkrat dosegli z ekstremnimi vadbenimi programi ali ekstremnimi nizkokaloričnimi dietami, ki pa se jih je bilo težko držati več kot nekaj tednov.

Hitro hujšanje ponavadi sovpada s hitrim izgubljanjem tekočine, kar pa je lahko nevarno, če ste hkrati tudi fizično aktivni. Večje količine hitro izgubljenih kilogramov se tako pogosto kaj kmalu vrnejo in s seboj prinesejo še katerega več.

3. Vsak dan na tehtnico

Največje zdravstveno tveganje za odrasle je pridobivanje telesne teže, zato jo spremljajte vsak dan. Vsako jutro, ko stopite na tehtnico, jo zato primerjajte s tisto pred enim tednom, mesecem dni, pol leta in lani.

Kadar opazite povečanje, bodite pozorni pri količinah hrane, ki si jo naložite na krožnik, in povečajte telesno aktivnost.

Brez tehtanja običajno ne opazite, da ste se zredili za 1, 5 do 2, 5 kilograma.

Tudi sicer je razumevanje meritev in kako naprej, ko se 'ustavi' zelo koristno. Več o tem si preberite TUKAJ!

4. Ne privoščite si lakote

Poskrbite, da boste na dan pojedli od pet do šest manjših porcij, namesto treh velikih. Skrivnost ni v tem, da boste pojedli več kalorij kot običajno, ampak v tem, da jih enakomerneje porazdelite čez dan.

Ta strategija preprečuje, da bi se preveč najedli, saj nikoli niste volčje lačni. Preprečuje tudi, da bi se vaša presnova polenila in začela skladiščiti maščobe.

In še nekaj, zaspanosti ali slabega razpoloženja ob 10. ali 15. uri ne bo več.

5. Spoprijateljite se z vlakninami

Pri ohranjanju telesne teže imajo vlaknine zelo pomembno vlogo.

Razlogi so kar trije:

  • Hrano, ki je bogata z vlakninami, žvečite dlje, kar pomeni, da jeste počasneje in zelo verjetno tudi manj.
  • Prebavlja se dlje, kar pomeni, da preteče več časa, preden spet občutite lakoto.
  • Vlaknine v vašem želodcu so nekaj takega, kot bi pojedli spužvo - vpijejo vodo, ki jih obdaja, in vam dajo občutek polnosti.

Zato vsak dan prežvečite od 25 do 35 gramov vlaknin.