7 najbolj bizarnih in nenavadnih diet, ki so jim ljudje dejansko sledili

7 najbolj bizarnih in nenavadnih diet, ki so jim ljudje dejansko sledili (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2022

Med ženskami so že leta in leta priljubljene razne diete, ki jim sledijo z namenom izgube odvečnih kilogramov. Nekatere diete so lahko nekoliko manj striktne, spet pri drugih pa smo se primorani odpovedati kar širokemu spektru živil.

Potem so tukaj še diete, ki so tako bizarne, da človek kar težko verjame, da so včasih bile popularne. A v zgodovini je bilo v različnih obdobjih veliko različnih diet, ljudje pa takrat niso imeli dostopa do izobrazbe, kakršno imamo danes – posledično so se tudi pogosteje posluževali diet, ki so bile nevarne.

OPOZORILO

Omenjene diete absolutno nimajo dobrega učinka in so lahko celo nevarne. Vsekakor jih ne priporočamo in svetujemo, da se poslužujete zdrave in uravnotežene prehrane, ki bo vašemu telesu zagotovila dovolj hranil, hkrati pa ne pozabite na zadostno količino gibanja. 
Glede diete se vedno posvetujte z zdravnikom in strokovnjakom. 
Poglejmo si nekaj bizarnih in nevarnih diet: 
1. Dieta z obližem na jezik

Obliž za jezik je izumil plastični kirurg dr. Chugay. Svojim pacientom je s številnimi šivi na jezik prišil obliž. Zaradi posega je uživanje trde hrane postalo tako boleče, da so ljudje prešli samo na tekočo hrano in tako izgubili kilograme.

2. Cigaretna dieta

Dolgo časa je bil moderen videz, kjer so manekenke bile blede, suhe in s prižganim cigaretom. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so tobačni izdelki postali izjemno priljubljeni – do te mere, da so jih priporočali celo zdravniki. Med drugim so jih priporočali kot sredstvo za preprečevanje lakote. Zmanjša se torej vnos hrane in poveča konzumiranje cigaret. Ni čudno, da so kmalu zasvojile cel svet.

3. Dieta s trakuljo

Dieta s trakuljo je absolutno ena najbolj nenavadnih, skrajnih in nevarnih diet v vsej zgodovini. V 20. stoletju se je govorilo, da je slavna operna pevka Maria Callas pogoltnila jajčece trakulje z namenom, da bi shujšala.

Morda je šlo samo za mit, a se je trend hitro razvil tudi med manekenkami. Ljudje naj bi pogoltnili tableto, ki vsebuje jajčeca trakulje. Skupaj z izgubo teže pa tako dejanje privede tudi do prebavnih težav, slabosti, povišane telesne temperature in resnih zdravstvenih zapletov.

4. Prebadanje ušes

Ena izmed „diet“, ki pravzaprav sploh ni povezana s prehrano, je prebadanje ušes. Zdravnik v uho postavi sponko, ki cilja na točko, ki zavira apetit. Čeprav ni popolnoma nobenega dokaza, ki bi zaviranje apetita potrdilo, obstaja veliko primerov, ko so ljudje po takem posegu bili deležni vnetja ušes in bolečine v čeljusti.

Ravno zaradi bolečine v čeljusti ljudje niso mogli toliko žvečiti in so posledično  manj jedli. Prebadanje naj bi izhajalo iz kitajskih načel akupunkture, najbolj razširjeno pa je bilo v ZDA.

5. Dieta z bombažnimi kroglicami

Gre za eno modernejših diet, ki je leta 2014 postala znana zaradi posnetkov o njej na YouTube-u. Osebe naj bi dnevno pojedle do pet bombažnih kroglic, namočenih v pomarančni ali limonin sok. Strokovnjaki so se na vse pretege trudili z ozaveščanjem o tem, kako zelo je taka dieta nevarna, a se jo je vseeno žal poslužilo veliko ljudi.

6. Spalna dieta

Spalna dieta temelji na dejstvu, da ne jemo, kadar spimo. Ljudje so tako tudi čez dan čim več spali, z namenom, da se izognejo uživanju hrane. Ena izmed slavnih oseb, ki se je te metode posluževala, je bil Elvis Presley; šel je tako daleč, da je za nekaj dni šel v umetno komo.

7. Modra očala

Raziskave so pokazale, da naš apetit najbolj pospešijo rumena, rdeča in oranžna barva. To je prehrambena industrija seveda izkoristila sebi v prid – poglejmo si primer barv logotipa McDonald's-a.

Naš apetit pa naj bi najbolj zavirala modra barva, zaradi česar so nekateri dietetiki svetovali uživanje hrane iz modrih krožnikov. Eno od japonskih podjetij  je vse skupaj dvignilo še stopnico višje; izdelali so „dietna očala“, katerih stekla so obarvana modro. Tako naj bi med gledanjem hrane v modrih odtenkih bili manj lačni in manj pojedli.

Avtorica: Veronika Sivka