8 top nasvetov, preden greste na očiščevalno dieto

8 top nasvetov, preden greste na očiščevalno dieto (foto: Mariana Medvedeva | Unsplash) Mariana Medvedeva | Unsplash
11. 1. 2019

Očiščevalna dieta je lahko koristna le, če delate z njo in ne proti njej. Da bi učinek obrnili sebi v prid in se ZARES odločili za nov režim, ki vas bo navdal z lahkotnostjo bivanja tako telesno kot psihično, se je treba prej dobro pripraviti. Preberite, kateri 'triki' vam pri tem pomagajo.

1. Ne začnite z dieto, če ste v izredno stresnem obdobju

Saj takrat ne boste zmogli navajanja na novosti v takšni meri, kot bi jih lahko usvojili, če bi bili psihično  dobri kondiciji.

2. Vzemite si nekaj dni časa za analizo svojega življenjskega stila in za razmislek, kaj želite z očiščevalno dieto doseči

... Gre samo za izgubo odvečnih kilogramov ali bi se radi za vselej odpovedali hrani in določenim slabim navadam, ki vam škodujejo?

3. Tri dni si zapisujte vse, kar ste pojedli in popili!

4. Četrti dan na seznamu podčrtajte vse stvari, ki ste jih zaužili in ste se potem počutili krive.

5. Obkrožite vse tiste snovi, ki ste jih pojedli, kadar sploh niste bili zares lačni

Čeprav ste jih morda že prej podčrtali.

6. Označite vsa živila in napitke, ki vam niso teknili oziroma so poslabšali vaše stanje

Kar pomeni, da so povzročili neugoden občutek v želodcu, napihnjenost, izpahovanje, morda celo občutek slabosti …

7. Napišite si seznam vsaj petih razlogov, zakaj želite očistiti telo

Kopije seznama postavite na različna mesta – na pisalno mizo v službi, nalepite ga na vrata hladilnika ali kuhinjske omarice, v torbico ali denarnico … tako boste ves čas v stiku s svojo novo vizijo in vam motivacija ne bo padla.

8. Zatrite željo po sladkem z aromaterapijo

Ko začnete z novim prehranjevalnim režimom, vas bo vseeno kdaj pa kdaj premamila želja po prigrizkih, po sladkem (sploh, če ste pojedli toliko sladkorja, da je bilo telo zasvojeno, četudi se tega niste zavedali). V tem primeru si kupite mleko za telo in gel za tuširanje ali pa celo parfum z vonjem po čokoladi, vaniliji, cimetu … in ko boste popolnoma obdani s temi vonji, bo želja po vnosu sladkorja v usta veliko manjša.

Na delovnem mestu si lahko prižgete dišečo svečko z vonjem po najljubših piškotih ali sadju.  Poglejte si še, katerih 6 eteričnih olj vas v hipu poživi.

  • Zgoraj omenjeni dnevnik vam bo pokazal, koliko in kaj lahko izboljšate v svojih prehranjevalnih navadah.
  • Seveda se ne morate odreči vsemu, kar ni dobro za vas kar čez noč, je pa dnevnik dobro vodilo, kam stremeti. Ko se odločite in začnete z dieto, lahko vodite tudi poseben dnevnik, kamor si zapisujete, katera zdrava hrana po novem režimu vas je navdala z veseljem, kateri napitek vam je dal veliko energije, itd. Tako boste z lahkoto sestavili svoj sanjski jedilnik za vse leto.

OPOMBA:

Če bi radi drastično spremenili svojo težo, se pred vsako dieto posvetujte z nutricionistom, in če bi radi delali na mišični masi, obiščite fitnes trenerja, ki vam bo sestavil program, ki bo prilagojen vašemu telesu.

Vkolikor imate resnejše zdravstvene težave, obiščite primernega specialista, ki vam bo svetoval, kako nadomeščati določene snovi, ki jih vaše telo (dokler bolezen bi odpravljena) nujno potrebuje oziroma vam bo povedal, katerim zdravilom se morda lahko odpoveste, ko boste spremenili prehranjevalni režim.

Preberite še:

Navdih: Very Well Fit

Foto: Profimedia, Unsplash