Besede, ki pomagajo pri hujšanju

Besede, ki pomagajo pri hujšanju (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2015

Poglavitna težava, ki jo imajo ljudje pri nadzorovanju in izgubi odvečne telesne teže, je ob vseh restriktivnih dietah nedvomno tudi čezmerna osredotočenost na vse, česar ne smemo jesti.

Sprašujem se, ali je smiselno na težavo pogledati z drugega zornega kota.

Zmoti me namreč negativna konotacija besednih zvez 'ne smeš', 'ni dobro' ipd. Ko negativne misli in predstave o hrani zasedejo svoj prostor v naših možganih, to zveni nekako takole: ''Ne smeš jesti ogljikovih hidratov, maščobe niso dobre zate, ni dobro jesti pozno zvečer.''

Vse našteto terja veliko energije in kognitivne usmerjenosti k vsemu, česar 'ne smemo', in nas odriva vse dlje od vseh pozitivnih stvari, dejanj in vedenjskih vzorcev, ki bi se jih bilo dobro okleniti.

Zato se mi zdi bolj smiselna osredotočenost k navadam, ki jih lahko osvojimo in so dobre za nas.

Na primer: Uživajmo jagodičevje in oreščke, pijmo veliko vode, jejmo beljakovinska živila ob vsakem obroku.

Ali ne zvenijo te smernice psihično manj izčrpavajoče kot zatiranje podzavesti, ki govori, da ne smem pojesti rogljička?

Vse skupaj vam morda trenutno ne predstavlja velike spremembe, a verjemite, gre za velikanski korak k boljšemu nadzoru hrane, po kateri posegate vsakodnevno. Naši možgani in podzavest delujejo relativno skrivnostno in zelo specifično.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije); foto: Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri