Kako deluje 21-dnevna dieta? 3-tedenski režim naj bi vam spremenil življenje

Kako deluje 21-dnevna dieta? 3-tedenski režim naj bi vam spremenil življenje (foto: profimedia) profimedia
23. 8. 2022

Kaj vse obljublja ta kratka dieta in ali bi zdržali s takšnim jedilnikom?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali bi kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite večjih sprememb pri prehrani, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Če ste kdaj hoteli izgubiti kakšen kilogram ali izpopolniti svojo postavo, ste zagotovo začeli prebirati tudi diete. Tiste kratke z velikimi obljubami se slišijo odlično, saj naj bi z malo "trpljenja" dosegli velikanske rezultate, kajne? Pa ste verjetno ugotovili, da v resnici ne delujejo, ali pa ste doživeli jo-jo učinek in pridobili vse izgubljene kilograme ter še kakšnega več. 

Ko bi radi v svoji prehrani kaj spremenili, se zato lotite majhnih sprememb, katerih se boste bolj verjetno držali in jih izvajajte, dokler vam ne pridejo v navado. Šele nato se lotite naslednje. Težko bi bilo na primer izločiti čisto vse sladkarije, ki si jih privoščite, lahko pa si obljubite, da zvečer ne boste več jedli čipsa, ampak raje lahko večerjo. Ali da v škatli za malico ne bo čokolada, temveč zdrav prigrizek. Še vedno pa pustite kakšen piškot ob kavi ali po kosilu. 

Sedaj pa poglejmo, kaj pravi 21-dnevna dieta, ki obljublja spremembo načina prehranjevanja. 

Takšne časovno kratke diete temeljijo na omejenem vnosu kalorij v telo, kako zelo omejujoče so, pa je odvisno od tega, koliko kilogramov želite izgubiti. 

Pri tej dieti naj bi vsak dan na vsake 3 ure zaužili manjši obrok (skupno 6 obrokov), ki so pretežno sestavljeni iz polnovrednih živil, kot so beljakovine, vitamini in minerali, vnos ogljikovih hidratov pa je zmanjšan. Dovoljeno je uživanje sladkarij, vendar v omejenih količinah. 

Kako naj bi dieta delovala?

Pogosti manjši obroki naj bi pospešili metabolizem in s tem spodbudili hujšanje, tudi če ne bi bili fizično aktivni, rezultati pa naj bi bili še boljši, če bi si omislili kakšno vadbo ali vsaj sprehode. Ali verjamete tej dieti in bi zdržali 3 tedne s takšnim jedilnikom?

Tu je primer manj in bolj kaloričnega jedilnika diete: 

Manj kaloričen jedilnik

9.00: ZAJTRK - 2 kuhani jajci, ovseni mafin, banana in borovnice

11.00: MALICA -  2 žlički arašidovega masla z 1 pirinim krekerjem

13.00: KOSILO - solata iz 115 gramov kuhanega piščančjega mesa, 150 gramov paradižnika, 50 gramov sveže paprike, 100 gramov zelene solate, žlička olja in kisa

15.00: MALICA - 12 mandljev

18.00: VEČERJA - 150 gramov mletega mesa s pečenimi bučkami, 1 kos sadja

20.00: MALICA - majhna skodelica pokovke

Bolj kaloričen jedilnik

9.00: ZAJTRK - 100 gramov ovsenih kosmičev, 3 čajne žličke mandljevega masla, 200 gramov svežih jagod

11.00: MALICA -  ena rezina polnozrnatega kruha s četrtino avokada in 50 gramov češnjevih paradižnikov

13.00: KOSILO - 230 gramov mletega puranjega mesa s 100 grami češnjevih paradižnikov, 50 gramov čebule, 50 gramov zelja, 50 gramov paprike, žličko olja in kisa

15.00: MALICA -  1 kumara s 150 ml manj mastnega grškega jogurta

18.00: VEČERJA -  200 gramov zrezka, 100 gramov kuhanega krompirja z eno žlico olivnega olja, 150 gramov kuhanega stročjega fižola in 50 gramov gob

20.00: MALICA - banana