Osebni trener Vanja Cipot o dietah: "Preizkusil sem že LCHF, beljakovinsko, ločevalno, vegeterijansko dieto ..." Kaj svetuje?

Osebni trener Vanja Cipot o dietah: "Preizkusil sem že LCHF, beljakovinsko, ločevalno, vegeterijansko dieto ..." Kaj svetuje? (foto: Vanja Cipot V-TEAM) Vanja Cipot V-TEAM
2. 6. 2022

"Preden svetujem svojim strankam, rad stvari preizkusim na sebi - še posebej diete."

Se še držite novoletnih (ali drugih) zaobljub? Ker je med njimi skoraj vedno tista o hujšanju, smo o različnih dietah za mnenje vprašali osebnega trenerja Vanjo Cipota (V-TEAM). Kot ste razbrali že iz naslova, je preizkusil veliko diet, najdlje, kar dve leti in pol, pa je vzdrževal LCHF dieto (kar pomeni manj ali nič ogljikovih hidratov in več maščob). 

Takole Vanja opiše svojo izkušnjo: 

"LCHF dieta temelji predvsem na maščobah. Osredotočil sem se na to, da maščob ne bom pridobival iz nezdravih virov, ampak iz živil kot so: jajca, avokado, oreščki, olivno olje, kokosova maščoba, svinjska mast ... Žena se za dieto ni odločila, zato sva jedla različno hrano in si kuhala posebej. Moje počutje med dieto je bilo odlično, pri druženju s prijatelji in družino pa se je zapletlo, saj so mi vedno rekli, da nič ne jem (odpovedoval sem se raznim sladicam kot je torta in podobnemu)."

Rezultat?

"V dveh letih in pol sem izgubil kar nekaj kilogramov in maščobnih oblog. Ko sem po treh letih začel spet v prehrano vključevati hidrate, se je zgodil velik preobrat: kar naenkrat sem imel veliko energije. Za kosilo sem pojedel npr. krompir in meso, kar mi je dalo ogromno energije za cel dan. To so opazili tudi žena in prijatelji.

Ko sem bil sam na LCHF dieti, sem jo sčasoma priporočal tudi strankam, vendar takšen način prehranjevanja še zdaleč ni za vse! Glede izgube maščobe je dieta učinkovita, ampak prevelik vnos maščob vsem ne naredi usluge. Lahko se pojavi pekoč želodec, pomanjkanje energije, težave s splošnim počutjem, glavoboli, občutljiv želodec ... To se je pojavilo tudi pri mojih strankah, zato smo  poskusili s tem, da so si hrano dosolili. Nekaterim je bila dieta pisana na kožo, izgubili so kar nekaj kilogramov in izboljšali počutje, drugim pa ni ustrezala in so imeli tudi težave z nespečnostjo. 

Večina ljudi se LCHF diete ne poslužuje, oziroma se je ne držijo dolgo. Razlog?

Živimo v svetu, kjer je izobilje hrane preveliko. Tudi sam sem to izkusil. Kadarkoli sem šel na zabavo, rojstni dan, na obisk k staršem ... Me je obdajala hrana, ki ne temelji na LCHF dieti, ravno nasprotno - na voljo imaš čisto vse, tudi ogljikove hidrate (kruh, riž ...). Zato si nekaj časa lahko discipliniran in se držiš svojega načina prehranjevanja (meso, več maščob in zelenjave, jajca za zajtrk ...), potem pa vse skupaj splava po vodi. 

Pri ponovnem dodajanju hidratov v prehrano sem ugotovil, da se počutim odlično. Na LCHF dieti sem se počutil dobro, a s hidrati je veliko bolje, poleg tega sem velik gurman. 

LCHF strankam priporočam le za veliko motivacijo na začetku in za kratko obdobje. Ne zagovarjam pa takšnega dolgoročnega načina prehranjevanja, saj je preveč omejevanja. Sam imam rad hrano in uživam v dobrih stvareh. 

Sedaj, ko jem vse, se počutim fenomenalno in tudi strankam ne priporočam dolgoročne diete. Držim se omejenih količin hrane, pridejo pa tudi dnevi ko jem nezdravo. Ampak v 80 % jem hrano, ki je zdrava (pripravljena doma, veliko zelenjave itd.), kar se mi zdi, da je tudi ključ do uspeha."

Profimedia

Kaj pa ostale diete? 

"Med drugim sem preizkusil tudi beljakovinsko, ločevalno, vegeterijansko dieto. Z nobeno nisem bil zadovoljen. Zadnja 3 in pol leta jem vse, kar priporočam tudi strankam: nikogar pri prehrani specifično ne usmerjam, ker je dobro, da jemo vse, kar pač lahko (določeni ljudje imajo zdravstvene težave, zaradi katerih morajo nekatera živila izključiti). Pomembna pa je količina!

V tem času, ko imamo tako veliko hrane, je zelo težko obvladovati, koliko bomo pojedli. Ljudje mimogrede v trgovini kupijo še nekaj dodatnih stvari, kar ni dobro, saj bodo slej ko prej to tudi pojedli.

Tudi jaz imam dneve, ko pojem (pre)več. Za vikend smo na primer imeli domače krofe. Nisem se moral upreti in sem v soboto pojedel 4, v nedeljo pa 2. Saj sem samo človek! :) To je povsem normalno. Zato pa bom med tednom in naslednji vikend jedel uravnoteženo, brez predelane in hitre hrane, veliko zelenjave ...

Čez celo leto se dogaja nihanje teže za kakšen kilogram. Pozimi se običajno zredimo za dva ali tri kilograme, kar je normalno, saj je takrat na meniju drugačna prehrana, poleg tega je dobro za vzdrževanje telesne temperature." 

Če potrebujete nasvet ali bi radi telovadili pod vodstvom osebnega trenerja Vanje Cipota, lahko vse informacije preverite TUKAJ