Kako je Tom Kerridge, chef z Michelinovimi zvezdicami, shujšal 70 kg in ostal srečen (+ recept iz njegove knjige)

Kako je Tom Kerridge, chef z Michelinovimi zvezdicami, shujšal 70 kg in ostal srečen (+ recept iz njegove knjige) (foto: profimedia) profimedia
28. 4. 2021

Tom Kerridge se je kot kuharski mojster, ki je nenehno v pogonu, dobro zavedal, da se bo držal le diete, ki mu bo dovolila jesti resnično slastno hrano. Takole mu je uspelo. 

Najprej se je odpovedal alkoholu, nato pa začel sestavljati jedilnik z jedmi z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki spodbujajo sproščanje dopamina (hormona sreče).

profimedia

Med njimi so njemu ljuba živila jajca iz proste reje, kakovostno meso, mastne ribe, artičoke in listnata zelenjava, zato se niti za hip ni počutil prikrajšanega in ni čutil lakote. Ker je v treh letih izgubil 70 kilogramov, je ljudi zanimalo, kako mu je to uspelo. Odgovor je napisal v knjigi Moja srečna dieta.

Tom Kerridg z Michelinovimi zvezdicami okiteni britanski chef se je z dopaminsko dieto otresel kar sedemdesetih kilogramov!

Kakšen je torej ta zdravi načrt prehranjevanja, katerega tako zaželeni stranski učinek je neizmeren občutek sreče? Tudi če zjutraj ob pogledu v ogledalo ne pomislite, kako bi bilo imeti kak kilogram manj, vas mora zanimati, kako ta dieta z dodanim občutkom sreče deluje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Kerridge (@cheftomkerridge)

Znanstveniki, ki proučujejo prehrano in njen vpliv na naše telo, ugotavljajo, da nista le mastna in sladka hrana tisti, ki spodbujata povečanje dopamina. Zaradi aminokisline tirozin naj bi ga sprožila tudi hrana bogata z beljakovinami.

Tako lahko tudi zdravi viri beljakovin sprožajo enake občutke kot sladka hrana in nam pomagajo vztrajati pri zdravem in uravnoteženem načinu prehranjevanja ter preprečujejo hrepenenje po hitri hrani in posledično prenajedanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Kerridge (@cheftomkerridge)

Zelo preprosta formula

Tom Kerridge pravi, da je njegova formula uspeha zamenjava »majhnega zrezka in krompirčka za velik zrezek in zelenjavo«. Hkrati je iz jedilnika črtal ves alkohol ter škrobna in sladka živila, kar je zelo učinkovit način za zmanjšanje vnosa kalorij v telo. Ko so strokovnjaki analizirali njegovo dieto, so izračunali, da je v telo vnesel manj kot 90 gramov ogljikovih hidratov na dan.

Kerridge ima tako zdaj vsak dan na svojem meniju dopaminske diete še meso in ribe, vse bogato s tirozinom, čeprav se morate izogibati njihovim predelanim oblikam (torej klobasam, paštetam …) in vedno izbrati le puste kose. T

om stavi na dušeno govedino s hrenom. Med ribami ima najraje lososa. Tudi mlečni izdelki veljajo za “proizvajalce dopamina«, zato ima v hladilniku vedno polnomastne sire, mleko, jogurt in smetano. Sadje in zelenjava, predvsem tiste vrste zelenjave, ki jih spoznamo po velikih temno zelenih listih, ter banane. Pa jajca, ki kar prekipevajo od tirozina, ter soja, oreščki in semena. In potem je tu še črna čokolada, ki vsebuje vsaj 60-70 odstotkov kakava.

Zvezdniški kuhar se je začel tudi redno gibati, posebno rad vesla in plava, kar ponovno spodbuja izločanje dopamina.

Top hrana srečne diete:
 • meso in ribe
 • mlečni izdelki
 • sadje in zelenjava
 • jajca
 • soja
 • oreščki in semena
 • temna čokolada

Recept iz knjige Moja srečna dieta

Proteinske palačinke s špinačo

Te ajdove palačinke brez glutena vsebujejo veliko beljakovin, folatov in so tudi okusne, z dodatkom pinjenca, špinače in ščepca paprike.

Sestavine:

 • 280 ml pinjenca
 • 1 jajce za maso in 2 poširani jajci (neobvezno)
 • 200 g špinače
 • 175 g ajdove moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • ščepec paprike
 • olje
 • sol

Priprava:

1. Špinačo položite v cedilo in jo prelijte z vrelo vodo, da ovene, nato odcedite. V mešalniku zmešajte pinjenec in jajce. Dodajte poparjeno špinačo in sesekljajte do gladkega.

2. V posodi zmešajte vse suhe sestavine in žličko soli ter postopoma vmešajte mokre sestavine. Če je zmes pregosta, dodajte žlico vode.

3. V veliki ponvi na zmernem ognju segrejte kapljico olja in specite palačinke. Iz mase dobite približno 12 palačink. Po želji postrezite s poširanimi jajci.

Preberite še: 13 dejstev o hujšanju, ki vam jih nihče ne pove