Kateri način je najboljši za izgubo maščobe po 40. letu? Zdravnik razkriva resnico, ki bi jo morala poznati vsaka ženska

12. 6. 2023
Deli
Kateri način je najboljši za izgubo maščobe po 40. letu? Zdravnik razkriva resnico, ki bi jo morala poznati vsaka ženska (foto: Profimedia)
Profimedia

Bolj kot dieta je prekinitveni post pravzaprav način prehranjevanja, ki temelji na času in vključuje načrtovanje obrokov tako, da jih čim bolje izkoristite. Ne spreminja tega, kaj jeste, temveč kdaj jeste, tako pa se vam ni se več treba vzdržati hrane, ki jo imate radi.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Kljub preizkušanju vseh vrst diet in redni vadbi se milijoni moških in žensk, starejših od 40 let, borijo za izgubo odvečnih kilogramov.

Nutricionist iz Bosona, Geoffrey Collins, je odkril skrivnost hujšanja s postom, dobesedno prevedeno »prekinitveni post«, torej daljše obdobje dneva, v katerem se vzdržimo hrane, ki je v zadnjem času zelo popularen. Jeffrey razkriva, kako lahko dosežemo radikalne spremembe, ne da bi stradali ali se prikrajšali za hrano, ki jo imamo radi.

Krivdo za neučinkovito hujšanje pripisuje dietam, ne strankam, in navaja, da se 9 od 10 diet konča neuspešno. "Ne razumite me narobe: večina diet, o katerih slišimo, do neke mere deluje. Zato ljudje običajno izgubijo nekaj kilogramov v prvih tednih nove diete".

Težava je v tem, da je te diete izjemno težko vzdrževati dolgoročno, ker so preveč restriktivne. Kratkoročno jih lahko toleriramo, a na neki točki jih naše telo zavrne, ker nam ne pridejo naravno«. Geoffrey verjame, da so diete, ki našemu telesu kar najbolje koristijo in so resnično učinkovite, običajno tiste, ki niso videti kot diete, v smislu, da ne ustvarjajo večjega odpora našega telesa, kot so hrepenenje po hrani, lakota ali nihanje razpoloženja.

Prav tu nastopi post in v nasprotju s tem, kar mnogi mislijo, post ne pomeni, da moramo stradati – nasprotno!

To samo pomeni, da moramo skrbno izbrati, KDAJ bomo jedli, namesto da bi bili obsedeni s tem, KAJ jemo. Lahko jeste, karkoli želite, če zaužijete pravo količino hrane ob pravem času.

Način delovanja prekinitvenega posta je precej preprost

Kaj je 12-urni prekinitveni post? 12:12 je ena od metod prekinitvenega posta, pri kateri namesto da bi jedli kadarkoli se vam zahoče, v 12 urah zaužijete dnevni vnos kalorij, nato pa naslednjih 12 ur ne jeste. Dvanajsturni post povzroči, da telo sčasoma pretvori maščobne zaloge v energijo in sprosti ketone v krvni obtok. Eden od možnih rezultatov je izguba telesne teže. Za razliko od drugih diet za hujšanje se IF osredotoča na to, kdaj naj bi jedli, in ne na živila, ki naj bi jih zaužili.

Profimedia

Po več kot 12 urah brez hrane je naše telo izčrpalo vse zaloge glukoze in je prisiljeno kuriti maščobo, da bi našlo energijo. Ko je to »presnovno stikalo« za kurjenje maščob vklopljeno, shujšamo brez napora, ne da bi morali ves dan delati nore vaje ali jesti solato.

Pravzaprav je nedavna študija Univerze v Cambridgeu pokazala, da naše telo po 13 urah posta začne kuriti maščobo približno 25 % hitreje. Druga študija, ki so jo izvedli čikaški raziskovalci leta 2014, je zaključila, da lahko občasno postenje povzroči 8-odstotno izgubo teže v 3–24 tednih – bistveno več kot večina drugih preučevanih diet.

Preiskovanci so v nekaj tednih izgubili tudi 4–7 % obsega pasu, kar dokazuje, kako hitro lahko naše telo med občasnim postom topi maščobne obloge. To pojasnjuje, zakaj toliko hollywoodskih zvezdnikov izvaja in javno podpira post. Med njimi so Jennifer Aniston, Halle Berry, Kourtney Kardashian, Reese Witherspoon ...

Kaj drugi strokovnjaki menijo o prekinitvenem postu?

"Po 12 urah posta se raven inzulina v naši krvi zniža, kar omogoča našim telesom, da porabijo več maščobe za gorivo. To je koristno za bolnike, ki so odporni proti inzulinu, kar pomeni, da njihova telesa proizvedejo več inzulina kot običajno. Morda so poskusili z zdravo prehrano in vadbo, da bi izgubili kilograme, pa vendar neuspešno, ker so njihova telesa nastavljena na način shranjevanja maščobe.« – Dr. Angela Fitch, pomočnica direktorja Centra za težo splošne bolnišnice Massachusetts.

»Za kurjenje kalorij v jetrih traja 10 do 12 ur, preden pride do presnovnega preklopa na uporabo shranjene maščobe. Po obroku se glukoza porabi za energijo, maščoba pa se shrani v maščobnem tkivu, med postom, ko glukoze zmanjka, pa se maščoba razgradi in porabi za energijo. Med tem procesom se zgodijo stvari, ki lahko zaščitijo organe pred kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, s starostjo povezane nevrodegenerativne motnje, celo vnetna črevesna bolezen in številni raki.« – trdi dr. Mark Matson, nevroznanstvenik na Univerzi Johns Hopkins,ki je prekinitveni post preučeval več kot 25 let.

Profimedia

Ko ljudje shujšajo, gre običajno za 75 % izgube maščobe in 25 % mišične mase. Toda s postom se razmerje dejansko spremeni, tako da je 90 % izgube teže maščoba in 10 % mišic.

Kaj lahko jeste med 12-urnim prekinitvenim postom?

Če želite uživati v prednostih 12-urnega odrekanja hrani, morate v času, ko se prehranjujete, uživati hranljivo hrano. Mednje spadajo zdrave maščobe, polnozrnata žita in zdrave beljakovine. Vendar morate omejiti vnos nasičenih maščob ter se izogibati rafiniranim ogljikovim hidratom in sladkorju.

Kdaj bodo vidne prve spremembe?

Tako kot pri vseh dietah za hujšanje ne smete biti razočarani, če sprememb ne opazite takoj. Vendar bi morali že po štirih tednih začeti opažati in čutiti nekatere prednosti. Vendar je pri dieti ključnega pomena doslednost, zato predlagam, da si poiščete partnerja, ki se vam bo pridružil pri isti dieti. Tako boste imeli nekoga, ki vas bo motiviral in vas bo spodbujal, pa tudi nekoga, s katerim se boste lahko sprostili, navsezadnje pa tudi nekoga, s katerim boste lahko uživali v koristih.

Preberite še:
Usodna napaka, ki vas lahko stane zdravja in vitke postave: To "zdravo" vsakodnevno živilo, je v resnici najbolj redilno in povzroča kopičenje mašobe okoli trebuha
Priporočamo tudi:
Je res tako slabo, če pogosto jeste delikatesne izdelke?

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del