Kara je v treh letih izgubila 50 kilogramov. Obvod želodca ji je spremenil življenje

Kara je v treh letih izgubila 50 kilogramov. Obvod želodca ji je spremenil življenje (foto: profimedia) profimedia
9. 5. 2021

Kara je danes stara 34 let in se zelo nerada spominja svojih šolskih let, ko je bila zaradi svoje debelosti ves čas tarča napadov in žalitev sošolcev. Zaradi astme se ni veliko ukvarjala s športom, rada pa je jedla, zato so se kilogrami iz leta v leto le kopičili.

Po poroki se je Kara leta 2014 preselila v Severno Karolino v ZDA, a ker je bil mož Jason veliko službeno odsoten, je bila osamljena in edina uteha je bila hrana. Že celo svoje otroštvo je poslušala šale na svoj račun, sošolci ji niso prizanesli z zmerljivkami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kara Henderson (@neweraforkara)

“Veliko noči sem prejokala. Mislila sem, da bo s poroko bolje. Končno me je imel nekdo rad, takšno kot sem. A Jason je bil veliko odsoten, sama sem bila doma in jedla. Bila sem depresivna in žalostna. Moja teža se je le kopičila in leta 2017 sem tehtala 113 kilogramov. Komaj sem dobila dovolj velike obleke,” je v eni sapi za medije povedala 34-letnica, sicer doma iz Kalifornije, ki je danes drobna in samozavestna mlada ženska.

profimedia

Tako se je Kara nekega dne odločila, da je dovolj smiljenja in žalostnih dni ter se lotila svoje preobrazbe. Odločila se je za kirurško zdravljenje debelosti: obvod želodca.

V 16 mesecih, ki so sledili operaciji, je Kara shujšala za 45 kilogramov, tako da je tehtala le 68 kilogramov. Leta 2019 je dobila svojega drugega otroka, hčerkico Ivy. Med nosečnostjo se je malo zredila, a je hitro našla pot nazaj v zdrav življenjski slog prehranjevanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kara Henderson (@neweraforkara)

Karino življenje po operaciji in izgubi teže se je popolnoma spremenilo. Prepričana je, da je postala boljša žena, mama in tudi prijateljica. Ima več energije in ni stvari, ki se ji je ne bi ljubilo početi ter narediti. Zdaj neskončno rada hodi na sprehode, ob koncih tedna večkrat kolesari in lotila se je celo učenja golfa.

profimedia

Kara ima danes 63 kilogramov in je postala samozavestna mlada ženska, ki s svojo neverjetno preobrazbo tudi druge spodbuja k hujšanju. Najdete jo tudi na Instagramu pod imenom @neweraforkara.

Kdo je upravičen do operacije na napotnico, oz. v breme ZZZS?

Stroške bariatrične operacije krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije le tedaj, kadar so pri posamezniku izpolnjeni sledeči pogoji:

- kadar je indeks telesne mase > 40 ali
- kadar je index telesne mase > 35 in
so pri posamezniku prisotne določene spremljajoče bolezni kot so: sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, policistični ovariji ali apneja v spanju (“sleep” apneja).

Ob pregledu je potrebno s seboj prinesti relevantno medicinsko dokumentacijo, iz katere je razvidno, da se zdravite zaradi katere od naštetih spremljajočih bolezni. V kolikor ne zadostite pogojem ZZZS, se poseg lahko opravi le samoplačniško. Cena posega je od 6.000 – 8.000 EUR in je odvisna od indeksa telesne mase in od predvidenega tipa operacije.

Preberite še: Rebel Wilson želi do konca leta tehtati vitkih 75 kilogramov: česa se drži? ali 13 dejstev o hujšanju, ki vam jih nihče ne pove