Prednosti sredozemske diete za zdravje

Prednosti sredozemske diete za zdravje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 4. 2013

Žajbelj, sivka, olive, grozdje, beluši, pomaranče, med ... na soncu dozorele, slastne in zdrave sestavine naše sredozemske diete. Kakšne so njene prednosti?

Hrana je več kot le sredstvo za preživetje. Za zdrav način življenja so vedno pomembni prava izbira živil, zmernost in ritem. Prav to so tudi prednosti sredozemske diete.

Kako je nastala sredozemska dieta

Čeprav se kakovost sredozemske prehrane mnogim zdi precenjena, raziskave govorijo drugače.

Ena od teh (Seven Countries Study) je pokazala, da moški iz južnega Sredozemlja redkeje obolevajo za boleznimi srca in ožilja kot moški iz Amerike in severne Evrope. In tako se je razširil pojem "sredozemska dieta".

Pri tem ne gre za nikakršno posebno formulo. Vse se skriva v svežini sestavin, obilici sadja, zelenjave in zdravih maščobah, ki se vsakodnevno znajdejo na jedilniku ljudi, ki jih obkroža Sredozemsko morje.

Sredozemska dieta namreč vključuje obilje živil, ki so bogata z rastlinskimi vlakninami, kot jih najdemo v žitaricah, vsebuje več rib, manj rdečega mesa, zmeren pa je tudi vnos jajc, mlečnih izdelkov ter perutninskega mesa. Najpomembnejši vir maščob je seveda oljčno olje, najpomembnejše sladilo pa ekološki med.

Po mnenju medicine je prav takšna prehrana rešitev za mnoge zdravstvene tegobe 21. stoletja.

Piramida sredozemske prehrane

Piramida sredozemske prehrane je prilagojena današnjemu načinu življenja in vsebuje dnevna ter tedenska priporočila, pri tem pa upošteva tudi "družabne kalorije", da bi bil končni rezultat zdravo in uravnoteženo prehranjevanje.

V središču piramide je oljčno olje, ki bi moralo biti najpomembnejši vir maščob.

Na jedilniku so sicer vsakodnevno trije obroki, ki morajo vsebovati tri osnovne skupine prehranskih sestavin, ki jih razporedimo čez ves dan. Pomembni so žitarice (riž, kuskus), sadje, zelenjava in seveda ribe. Pri mlečnih izdelkih imajo prednost nemastne različice jogurta in sira.

Pri sredozemski prehrani igrajo pomembno vlogo tudi posušene začimbe in sveže začimbno rastlinje ter česen in čebula, ki krepijo okuse ter tako zmanjšujejo potrebo po soli.

Ob koncu seveda ne smemo pozabiti na vodo, ki jo dnevno spijemo vsaj liter in pol oziroma odvisno starosti, vremenskih pogojev ter telesne aktivnosti.

In sladice. Te so na jedilniku zelo redko, če pa že so, si jih privoščimo v zelo majhnih količinah, kot "družabne kalorije" (med družabnimi srečanji).

Prednosti sredozemske prehrane za zdravje
  • Sredozemska prehrana varuje srce in zmanjšuje postprandialno lipemijo,
  • zmanjša lahko obolevnost za kroničnimi boleznimi, kot so kardiovaskularne bolezni in bolezni debelega črevesa,
  • zmanjšuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni in
  • varuje pred rakom na dojki.

Moja sredozemska dieta, dr. Lejla Kažinić KrehoVeč si lahko preberete v knjigi Moja sredozemska dieta avtorice dr. Lejle Kažinić Kreho.

Dr. Lejla Kažinić Kreho je zdravnica in nutricionistka. Izobraževala se je v Veliki Britaniji in na ugledni londonski univerzi Kings College magistrirala iz klinične nutricionistike.

Po vrnitvi na Hrvaško od leta 2003 vodi prehrambeno in dietno svetovalnico Nutrimen in piše za vse vodilne hrvaške dnevnike ter revije. Znana je tudi kot avtorica knjižnega niza Prehrana 21. stoletja.

Knjiga je izšla pri založbi Modrijan, d. o. o.