Prehrana po krvnih skupnah

27. 3. 2010

Dr. Peter D’Adamo je avtor ideje, po kateri bi ljudje morali načrtovati prehrano glede na svojo krvno skupino. Njegova ideja o povezanosti prehrane in zdravja temelji na načelu, da krvna skupina – 0, A, B ali AB – določa sposobnost organizma, da absorbira hranilne snovi in se bori proti boleznim in stresu.

V prehrani po krvnih skupinah so živila razdeljena v 16 različnih kategorij: meso in perutnina, morski sadeži, mleko in jajca, olja in masti, oreščki in semenke, grah in stročnice, žitarice, kruh in pekovski izdelki, testenine, zelenjava, sadje, sokovi, začimbe, zeliščni čaji in mešani napitki.

Za vsako krvno skupino obstajajo liste živil s seznamom živil, ki so 'priporočljiva', 'nevtralna' ali 'škodljiva'.

Živila, ki se nahajajo na posamezni listi, vam glede na vašo krvno skupino pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov oz. večajo odpornost pri različnih boleznih.

Krvna skupina 0

Prehrana oseb s krvno skupino 0 bi morala biti sestavljena iz živil živalskega izvora in zelenjave. Pozorni morate biti na živila, ki vključujejo govedino, jagnjetino, puranje in piščančje meso in ribe. Prav tako so dovoljene vse vsrte sadja, stročnice in kapusnice. Strogo se morate izogibati mleka in mlečnih izdelkov, kruha in pšeničnih testenin, zelja in koruze.

Krvna skupina A

 

 

Ljudje s krvno skupino A bi morale konzumirati večje količine živil rastlinskega izvora: zelenjavo, lečo, sojo, grah, polnozrnate žitarice. Jagodičevje in slive so prav tako priporočljive, občasno lahko konzumirate perutnino in fermentirane mlečne izdelke, papriko, paradižnik, tropsko sadje in citruse.

Krvna skupina B

 

 

Ljudem s krvno skupino B je dovoljena največja prehrambena raznolikost. Jeste lahko ribe, perutnino, jagnjetino, goveje meso, mlečne proizvode, zeleno zelenjavo, žitarice in vse vrste sadja. Iz prehrane bi morali popolnoma izločiti školjke, šunko, slanino in piščančje meso, omejiti pa uživanje govedine, pšenice, paradižnika in koruze.

Krvna skupina AB

 

 

Osebe s krvno skupno AB lahko jedo jagnjetino, puranje meso, mlečne proizvode, jajca, riž, tofu, slive, češnje, medtem ko bi se morali izogibati prekajenemu mesu in omejiti vnos govejega mesa, pšenice, koruze, tropskega sadja, pomaranč in banan.

Za in proti

Na splošno je hrana, ki jo dieta priporoča za vse štiri krvne skupine, sveža in nepredelana ter relativno raznolika.

Še najbolj neuravnoteženo prehrano imajo ljudje s krvno skupino 0, saj njihov prehranski načrt predpostavlja vnos velikih količin mesa, kar lahko posledično vodi do prekomernih količin holesterola in zasičenih maščob, kar poveča

tveganje za določene bolezni – predvsem srčnožilne bolezni.

Ljudje s krvno skupino A bi morali zaradi omejenega vnosa mleka, mlečnih izdelkov paziti na zadostni vnos kalcija, železa in vitamina B12.

Prehrana, ki izključuje določene kategorije hrane, seveda ni primerna za otroke, adolescente, nosečnice, doječe ženske in starejše ljudi.

Prav tako je zelo težko načrtovati jedilnik za družino, katere člani imajo različne krvne skupine – verjetnost za to pa je velika.