Samo za boljši občutek! 5 enodnevnih diet (ali idej za zdrav jedilnik)

Samo za boljši občutek!  5 enodnevnih diet (ali idej za zdrav jedilnik) (foto: profimedia) profimedia
18. 4. 2022

En dan diete – no to pa že lahko zdržimo. Za vas imamo 5 enodnevnih diet ali pa 5 super idej za zdrav jedilnik.

Jedilniki so zgolj predlogi zdravih obrokov. Hujšanja se vedno lotite premišljeno in načrtovano, predvsem pa se opomnite, da je to dolgotrajen proces, ki vključuje tako vadbo kot prehrano in urejeno mentalno zdravje.
1. GODI ORGANIZMU
Dan na krompirju in sirotki

Krompir vsebuje več kot 24 življenjsko pomembnih vitaminov in mineralov. In ker vsebuje veliko balastnih snovi, zagotovo na »krompirjev« dan ne boste imeli nenadnih napadov lakote.

  • Zajtrk

Napitek iz pomaranče in sirotke: zmešajte sok 1 pomaranče s 150 ml sirotke, 20 g ovsenih kosmičev in pol žličke medu.

  • Kosilo

Krompir iz pečice s sirom

V aluminijasto folijo zavijte 200 g krompirja in ga 20 minut pecite na 180 stopinjah v pečici. V vodi 10 minut kuhajte eno rdečo papriko, nato jo narežite na manjše koščke in zmiksajte s paličnim mešalnikom skupaj s četrt žličke sladke paprike v prahu. Vmešajte 100 g posnetega sira ter začinite s soljo in poprom. Vsak  krompir prerežite, napolnite s sirno maso ter potresite z mlado čebulo in svežimi zelišči po želji.

  • Večerja

Krompirjeva solata

profimedia

Krompir dobro operemo in ga skuhamo kar v olupkih. Ko je kuhan ga odcedimo in olupimo. Narežemo ga na rezine in ga stresemo v skledo. Prelijemo ga z oljem, kisom in 7 žlicami čiste zelenjavne juhe. Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. Dodamo jo k krompirju. Solato še solimo in popramo in dobro premešamo. Zraven lahko pojeste nekaj žlic puste skute.

2. KREPI ODPORNOST
Dan na zdrobu

Pšenični zdrob je bogat s cinkom, ki krepi imunski sistem, magnezijem in kalcijem, ki vpliva na porabljanje maščob. Zdrob dodajte vsakemu obroku. 

3. AKTIVIRA METABOLIZEM
Dan na jabolkih in mladi govedini

Za zajtrk pojemo dve jabolki, za kosilo si privoščimo velik goveji zrezek in jabolko, enako za večerjo. Vmes lahko pojemo še kakšno jabolko. Pijete lahko le črno kavo, čaj in vodo.

profimedia
4. ČISTI ORGANIZEM
Dan na rižu in mangu

Povsem enostavno, po svojem okusu in želji kombinirajte riž in mango. Saj gre le za en dan. Pijte veliko vode.

profimedia
5. KURI VELIKO KALORIJ
Dan na perutnini in zeleni solati

Solato obogatite z različnimi sestavinami in seveda dodajte perutnino.