Srkanje tega preprostega čaja lahko pomaga okrepiti delovanje jeter in pospešiti hujšanje

Srkanje tega preprostega čaja lahko pomaga okrepiti delovanje jeter in pospešiti hujšanje (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2023

Ko pomislimo na srkanje zeliščnega čaja, nam običajno pridejo na misel pomirjujoče misli. Številne raziskave kažejo, da lahko namočena zelišča zmanjšajo stres in izboljšajo spanec. Nekateri čaji pa lahko naredijo še veliko več. Mednje sodi regratov čaj, ki je poln fitonutrientov, ki krepijo imunski sistem. Če se želite letos pripraviti na izgubo telesne teže in optimalno zdravje, je čaj iz regratovih korenin odlično sredstvo. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Čeprav so te cvetlice morda vrtnarjeva najhujša nočna mora, najnovejši trend na področju dobrega počutja razkriva, da ima regrat določene koristi za zdravje. Morda niso najlepše rože, vendar lahko naredijo čudeže za vaše telo. Regratov čaj je novi zdravilni čaj na trgu. Narejen je iz poparka listov rastline ali iz praženih regratovih korenin. Obe možnosti sta varni za uživanje in imata različne koristi za zdravje.

Ta "plevel" se že nekaj časa uporablja v ljudskem zdravilstvu, na primer za boj proti vnetjem in napihnjenosti, za pomoč pri delovanju jeter in hujšanju. Zaradi grenkega okusa se regratov čaj pogosto uporablja kot nadomestek kave brez kofeina - in razumemo, zakaj.

Korenina regratove rastline vsebuje lastnosti, ki vam pomagajo izgubljati odvečno težo vode, da boste videti in se počutiti najbolje. Čaj iz regratove korenine vam lahko pomaga odplakniti odvečno vodo in že prvi dan boste opazili razliko.

Kaj je regratov čaj?

Po besedah strokovnjakov se regratov čaj tradicionalno uporablja v alternativni medicini.

Regratov čaj se pripravlja iz korenine in/ali listov. Običajno se korenina uporablja za zdravljenje težav z jetri in žolčnikom, listi pa se uporabljajo kot diuretik.

Regratovi listi se pogosto uživajo tudi kot zelena solata in kuhana zelenjava. Regratova kava iz praženih regratovih korenin je "superživilo", ki naj bi po okusu spominjalo na kavo, vendar ima podobne koristi za zdravje kot regratov čaj.

Profimedia

Koristi regratovega čaja: hujšanje, napihnjenost in uravnavanje apetita

Korejska študija je pokazala, da ima lahko regrat na telo podoben učinek kot zdravilo za hujšanje, saj zavira encim, ki se sprošča med prebavo in razgrajuje maščobe. 

Korenina regratove rastline lahko z raztapljanjem maščob pomaga tudi pri premikanju odvečne teže, pomaga celo pri napihnjenosti in ima lastnosti razstrupljanja. Dodatne koristi regratove korenine za hujšanje vam lahko pomagajo na poti hujšanja. 

Znano je tudi, da regrat deluje kot diuretik, kar lahko pomaga zmanjšati težo vode in napihnjenost. Ena od raziskav je pokazala povečano izločanje urina že po dveh skodelicah regratovega čaja. 

V preteklosti so ga uporabljali tudi za izboljšanje apetita, lajšanje manjših prebavnih težav in lajšanje zaprtja.

Optimizira delovanje jeter

Flavonoidi v čaju iz regratove korenine (zemeljski, grenko-sladki zeliščni napitek) razgrajujejo maščobne obloge in zdravijo poškodovane celice v jetrih. To izboljša sposobnost organa, da predeluje toksine in izgoreva maščobe za gorivo. Vsi ti učinki pomagajo dietetikom, ki pijejo ta napitek, da shujšajo do 30 odstotkov hitreje kot tisti, ki ga ne pijejo.

Polifenoli v čaju blokirajo shranjevanje maščob

Pitje regratovega čaja lahko pomaga preprečiti, da bi si privoščili razvajanje, tako učinkovito kot zdravilo za hujšanje, poročajo korejski raziskovalci. Za to so zaslužni polifenoli, ki jih vsebuje regrat. Te rastlinske spojine blokirajo delovanje encima, potrebnega za razgradnjo maščob med prebavo, in tako preprečijo absorpcijo do 25 odstotkov zaužitih maščob.

Profimedia

Pomoč pri prebavi

Čeprav ni konkretnih dokazov, ki bi to potrjevali, velja, da lahko regrat pomaga pri prebavi. Regrat se uporablja za izboljšanje apetita, lajšanje manjših prebavnih težav in lajšanje zaprtja.

Naravni diuretik za odvajanje vode

Korenina regrata ima naravne diuretične lastnosti, ki lahko pomagajo odplakniti odvečno težo vode s povečanjem proizvodnje urina.

Regrat je diuretik in lahko spodbudi vaš mehur, da poveča izločanje urina in tako pomaga odplakniti odvečno vodo. Povečano izločanje urina pomeni takojšnje olajšanje odvečne vodne teže in napihnjenosti.

Rastlina regrat vsebuje fitonutriente, ki spodbudijo vaš mehur, da greste na stranišče. Raziskave o učinkovitosti regratovega čaja so pokazale, da že dve skodelici zadostujeta za povečanje izločanja urina, ne da bi se povečala njegova pogostost.

S spodbujanjem mehurja, da izloči več urina, boste lahko dobesedno odplaknili dodatno težo vode.

Za razliko od medicinsko predpisanih diuretikov vam pri pitju regratovega čaja ne bo treba jemati dodatnih dodatkov.

Preden začnete piti regratov čaj v medicinske namene, se o tem posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem

Preberite še:

Veseli december je mimo, kaj pa sedaj? Kako se otresti negativnih občutkov?

Priporočamo tudi:

5 jutranjih navad zaradi katerih težje shujšate. Imate katero tudi vi?