Ste že slišali za dieto 5:2? Poglejte, kako deluje!

Ste že slišali za dieto 5:2? Poglejte, kako deluje! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2022

Dieta, s katero zagotovo ne boste imeli težav, če vas občasna lakota ne moti in če si radi privoščite kaj "za dušo". Bi jo preizkusili?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali bi kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Pet dni na teden jeste "kar vam srce poželi", nato pa se dva dni postite. Preprosto, kajne? Gre za delno dieto oziroma delni post, ki vam še vedno dovoljuje, da jeste čokoladno torto in hkrati izgubljate kilograme.

A vendar kljub temu priporočamo, da tudi tistih pet dni jeste kar se da zdravo, občasno pa si privoščite kaj nezdravega. Saj veste: zmernost je ključ!

Kaj sploh je dieta 5:2 in zakaj je tako priljubljena?

Njena preprostost in dejstvo, da v tistih petih dnevih lahko v bistvu jeste to, kar imate radi, sta glavna razloga, da je ta dieta tako priljubljena.

Priporoča se, da 5 dni na teden uživamo normalno količino joulov (cca. 8373 joulov ženske in 10467 joulov moški oziroma odvisno od telesne aktivnosti), nato pa se 2 dni postimo oziroma zaužijemo samo 25% dnevnega vnosa joulov (2093 joulov za ženske in 2512 za moške).  

Opozorilo: ta dieta ni primerna za nosečnice, diabetike tipa 1, otroke ali ljudi, ki okrevajo po operaciji.

Postenje mnogi prepoznavajo kot bolj učinkovit način za izgubo kilogramov, saj pri delnem omejevanju joulov (dva dni v tednu) telo gre v način "popravljanja" in ne v način stradanja, kot se to zgodi v primeru, ko drastično vse dni znižamo vnos joulov.

Način "popravljanja" povzroči, da telo obnovi poškodovane celice, pri čemer se porabi več energije, med tem ko način stradanja povzroči shranjevanje maščobe.

Vsaka dieta pa ima tako prednosti kot slabosti, tako da je priporočljivo, da se je lotijo tisti, ki so na tak režim dobro pripravljeni in nimajo težav zdržati dlje časa brez hrane, v nasprotnem primeru lahko pride do prenajedanja.

Na spletni strani Marie Claire so pred časom raziskali njene prednosti ...
  • kognitivna funkcija se lahko izboljša, kar lahko pomaga pri preprečevanju težav, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca
  • brez težav lahko pri njej zdržimo na dolgi rok, saj v bistvu ne zahteva pretiranega odrekanja
  • kratkotrajni post lahko koristi tudi prebavnemu sistemu, da se spočije
  • dieto si lahko prilagodite in se kasneje postite tudi samo en dan v tednu, pa še vedno izgubljate kilograme
  • delni post bi naj lahko celo podaljšal življenjsko dobo
  • zmanjša se tveganje za nastanek kroničnih bolezni, kot je diabetes tipa 2
  • postenje naj bi znižalo tudi nivo rastnega hormona (IGF-1) v krvi, ki bi naj vodil do pospešenega staranja in lahko povzroči delitve celic – kot so na primer tiste, ki jih najdemo pri raku
… a tudi slabosti:

Kot pri marsikateri dieti lahko med postom izkusimo tudi nihanje razpoloženja, po njem pa lahko pride do prenajedanja. Če na takšen režim (da kateri dan jemo manj) nismo pripravljeni ali navajeni, nam je lahko slabo.

Zaradi manjše količine hrane nam lahko primanjkuje tudi določenih hranil in energije. Zato se dieta priporoča zdravim ljudem, ki nimajo težav s pretirano lakoto.

Kako se lotiti diete 5:2?

Pomembno je vedeti, da dnevi posta in ogljikovi hidrati ne gredo skupaj.

Ta dva dni je najbolje, da se osredotočimo na veliko sveže zelenjave, juhe ter manjše porcije mesa, ribe, jajc in tofuja, saj smo z jouli zelo omejeni, hkrati pa se želimo nasititi.

Kar se časovnega okvirja (na dneve posta) tiče, je najbolje, da sami preizkušate in ugotovite, kdaj vam najbolj ustreza jesti, da boste čez dan čim manj lačni.

Dobro je vedeti: ni diete oziroma prehranskega režima, ki bi odgovarjala vsem ljudem na svetu, zato je pomembno, da se ne silimo, če nam ta ne odgovarja.

Tistim, ki brez težav dva dni (oziroma kasneje en dan) zdržijo z malo manj hrane, bo zagotovo odgovarjala – včasih pa se zgodi, da nam celo natrpan delovnik nehote "omogoči" delni post.

Če ste torej na poti do cilja, tj. izgube kilogramov, poskusite! Konec koncev vas že naslednji dan spet čaka nekaj "za dušo"!

Preberite še: