Velika mastna dieta

24. 8. 2012
Deli
Velika mastna dieta

V naših glavah je trdno zakoreninjeno, da je maščoba slaba, da je največji sovražnik vitke linije. No, ameriške raziskave, kjer so vsi povsem zastrupljeni z miselnostjo in hrano z napisom 'manj maščob' – pa prihajajo zanimive ugotovitve.

V ZDA so z zanimanjem ugotovili, da najbolj vitki otroci živijo na Švedskem, kjer je hrana v povprečju bolj mastna kot drugje.

Razlog: na Švedskem jedo ljudje na koncu koncev bolj mediteransko kot na jugu, zato so tudi bolj vitki. Torej iz Švedske ne prihajata več le moda in pohištvo, ampak tudi trend, kako s pravimi maščobami ohraniti vitko postavo.

Zakaj deluje?

Princip 'malo ogljikovih hidratov, veliko maščob' namreč telesa ne pusti lačnega. Ljudje se moramo ponovno naučiti poslušati svoje telo. Najbolj zlato pravilo – jejmo, dokler smo lačni.

Švedi jedo veliko rib, posebno lososa in polenovke, ki vsebujejo dobre maščobe, zato pa manj kruha in sladkorja. Ob taki hrani je raven sladkorja stabilna in telo ima dlje časa občutek sitosti.

Kako deluje?

Ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe moramo pametno kombinirati, da imamo stalno raven sladkorja v krvi, in da naše telo normalno deluje. Če se boste držali naslednjega jedilnika, lahko izgubite tudi do dva kilograma na teden.

Torej za zajtrk omleta iz dveh jajc in slanina, zraven pa popijte skodelico kave (lahko tudi s smetano). Za kosilo si privoščite lososa in špinačno – majonezni preliv. Zvečer naj bo na krožniku piščančji file z zelenjavo. A nujno se držite pravila: na dan ne pojejte več kot 50 gramov ogljikovih hidratov.

Kaj je drugače?

Na Švedskem je dieta z malo ogljikovimi hidrati zelo priljubljena in ji sledi že praktično ena četrtina prebivalcev.

Njena velika prednost je, da ni zapletena, in da ni treba stradati. Je pa fino, da se pred dieto pogovorite z osebnim zdravnikom, pametno je tudi, da si daste izmerite holesterol v krvi.

Neprimerno:

Pivo, klobase, salame, margarina, banane, kruh (tudi polnozrnati), koruza, krompir, sokovi, lahki izdelki, konzervirana hrana.

Zmerno:

Mleko, belo vino, zelenjavni sok, oreščki, jagodičje, črna čokolada.

Primerno:

Jajca, ribe, rakci, svinjina, govedina, brokoli, paradižnik, zelje, skuta, smetana, maslo, avokado, olive, sir, kapučino, voda.

Katere so dobre maščobe?

Nasičene maščobe – stabilne maščobe, ki jih najdemo v živalskih maščobah in kokosu.

Mononenasičene maščobe – zmerno stabilne maščobe, ki jih najdemo v avokadu in številnih zdravih oljih, kot npr. olivnem, sončničnem, koruznem in arašidovem.

Polinenasičene maščobe – najmanj stabilne maščobe, ki se hitro pokvarijo, če se segrejejo. Najdemo jih v vseh izdelkih iz žit, sojinih oreščkih, kikirikiju in ribjih oljih.

Prehrana piramida

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?