Z dr. Nado Rotovnik Kozjek o osnovah prehrane

dr. Nada Rotovnik Kozjek (foto: dm - drogerie markt) dm - drogerie markt
17. 4. 2015

Ta dieta in tisto prehransko dopolnilo, vaje za moč ter skrivni recept eksotičnega ljudstva. V poplavi tisoč in enega nasveta o tem, kako se pravilno prehranjevati, komu prisluhniti in čemu slediti, je čas, da se ustavimo in začnemo – na začetku.

Prav tako, kot so to storile dame programa »danes začnem«, ki se pod vodstvom strokovnjakov za prehrano in šport pripravljajo na 10. dm tek za ženske. Med strokovnjaki je tudi dr. Nada Rotovnik Kozjek, zdravnica, športnica in vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu, specialistka na področju športne prehrane. Zato se nam je pridružila pri raziskovanju prehrane, diet, prehranskih dopolnil in zdravja.

Ustrezno znanje za strokovna priporočila

Zaprisežena športnica, ki svoj športni vsakdan preživlja kot triatlonka, tekačica in kolesarka, pravi, da v poplavi prehranskih nasvetov ne smemo verjeti kar vsemu povprek, temveč pravega prepoznamo po viru: »Za strokovna priporočila je potrebno ustrezno znanje.«

Pred prihajajočim poletjem nam v glavi švigajo sem ter tja številne diete in ideje o hujšanju, vendar specialistka na področju športne prehrane opozarja: »Najpogosteje delamo napake s hitrimi dietami, uporabo raznih jedilnikov ter agresivnim stradanjem.«

In izpostavlja, da je predvsem potrebno natančno vedeti, zakaj želimo shujšati, kaj je naš motiv in ob tem razjasniti vse okoliščine, zakaj smo predebeli. »To je namreč vzrok, ki ga moramo rešiti.« pravi.

10. dm tek za ženske

Na fotografiji: dr. Nada Rotovnik Kozjek, tekaški trener Klemen Dolenc in udeleženke programa 'danes začnem'

Primerna ali ustrezna prehrana

Se vam pogosto zgodi, da izbirate zdravo prehrano, vendar niti ne veste, kaj iskati in zakaj?

Dr. Kozjek Rotovnikova pravi, da je zdrava prehrana izjemno zavajajoč pojem, saj 'zdrava' prehrana za bolnika in športnika ni enaka, kot za nekoga, ki je mlad, ves čas sedi ali pa je zelo star.

»Prehrana je pomembna za preživetje, stradanje in neuravnotežena prehrana pa vodita v presnovne motnje in lahko celo v smrt. Zato je treba poznati osnovna prehranska priporočila za določeno populacijo in je tako veliko boljši izraz 'primerna' ali 'ustrezna' prehrana glede na potrebe posameznika.« meni strokovnjakinja, ki tovrstne nasvete deli tudi skupini osmih deklet dm programa »danes začnem«.

Poleg izbire hrane pa je pomembno tudi, da zaužijemo dovolj tekočine: »Potrebe po tekočini razdelimo na osnovne in tiste, ki jih pogojujejo dodatne potrebe, kot je telesna aktivnost, vpliv okolja in tudi zdravstveno stanje.« razmišlja naša sogovornica. V osnovi naj bi povprečna odrasla oseba dobila s pijačo in hrano vsaj dober liter in pol tekočine na dan. Kot najboljšo izbiropa Rotovnik Kozjekova v osnovi svetuje vodo ali nesladkan čaj.

Zapovedi prihajajočega poletja

Ko nakupimo vso prehrano, nas zamikajo tudi prehranski dodatki. Seveda jih ena reklama hvali bolj kot druga, zato ponovno nastane dilema o izbiri. In kaj poreče strokovnjakinja?

»Za prehranske dodatke se odločimo le takrat, kadar z normalno prehrano ne moremo telesu zagotoviti vseh potrebnih hranil ali pa za njihovo uporabo obstaja določena indikacija (zdravstvena, športna priporočila ipd).« pravi dr. Nada Rotovnik Kozjek.

Za konec pa še tri zapovedi prihajajočega poletja:
  • prenehanje s pretiranim ukvarjanjem s hrano,
  • prenehanje uporabe modnih diet ter
  • prenehanje z nenadzorovano uporabo prehranskih dopolnil.