Dieta z gobami - bi jo preizkusili?

Dieta z gobami - bi jo preizkusili? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2022

Oboževalci jurčkov, prihaja vaš čas. Ali ste vedeli, da lahko z gobami tudi malce shujšate? Če gre verjeti Katy Perry in Kelly Osbourne, boste že po dveh tednih opazili spremembo.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Kako deluje dieta?

Dieta z gobami, z drugimi besedami, M-Plan dieta, ima eno preprosto pravilo:

  • en dnevni obrok nadomestite z jedjo, sestavljeno iz gob.

Pomembno je, da teh gozdnih čudes ne jemljete zgolj kot začimbo, pač pa kot glavno sestavino obroka.

Gobe so dovolj hranljive, nasitne in zdrave, da vam – za razliko od nekaterih drugih drastičnih diet, ki zapovedujejo le uživanje strogo določenih živil - ne bodo povzročale zdravstvenih preglavic.

Pazite le, da boste uporabili samo užitne gobe (več fotografij najdete spodaj).

POZOR: če niste prepričani, katere gobe ste nabrali, se najprej posvetujte z gobarskim strokovnjakom ali pa vzemite s seboj v gozd knjižico s slikami vseh vrst, saj so si nekatere gobe zelo podobne, niso pa nujno užitne - nočete, da bi prišlo do hude zastrupitve!

Če ste nagnjeni k alergijam, se najprej prepričajte, da gobe niso eno od živil, ki jih ne tolerirate. Lahko ste alergični tudi na tip plesni, ki se zadržuje na ali ob gobah, zato previdno.

Nekateri strokovnjaki odsvetujejo sočasno uživanje gob in alkohola, saj lahko pride do nepredvidljivih stranskih učinkov … toda: če ste resni in odločeni, da boste vztrajali na dieti, se boste raznih opojnim substancam tako ali tako izogibali, saj imajo povečini (pre)visoko energijsko vrednost.

Priprava gobjega obroka

Če gobe popražite in zakuhate v omako, ki je polna maščob in enostavnih ogljikovih hidratov, boste težko izgubili kaj telesne teže. Pazite tudi, da se ne boste med drugimi obroki preveč 'razvajali' z mislijo na to, da vas potem tako ali tako čaka 'samo' gobja pojedina. Vse, kar pojeste v dnevu, šteje!

Najbolje je, da gobe samo skuhate, popečete ali popražite s kar najmanj maščobe in veliko svežimi začimbami, kot so na primer majaron, timijan, šetraj in poper. Obnesejo se tudi kot dodatek solati. Če imate bolj odporen želodec, si lahko nekatere vrste gob privoščite tudi kar surove – karpačo stil.

Zakaj ravno gobe?

Te plodovi narave so božanskega okusa, obenem pa nizke energijske vrednosti. Kljub temu vsebujejo telesu potrebne beljakovine ter so bogati z vlakninami, vitaminom B, železom in kalijem.

Če radi pohajkujete po gozdu in ste gobarski poznavalec, boste v tem času in vse do jeseni z užitkom nabirali različne užitne gobe, kot so jurčki, dežnikarice, sirovke, turki, lisičke, golobice ...

Za vse tiste, ki se bojijo klopov ali pa jim ni do gomazenja po dolinah in strminah med vejevjem in praprotjo, pa so v trgovinah skoraj vedno na voljo šitake, ostrigarji in šampinjoni. Jurčke in lisičke se včasih dobi tudi na tržnici.

Še ena dobra lastnost gob – lahko jih jeste kot zamenjavo za rdeče meso, zato je ta dieta primerna tudi za tiste, ki si želijo zmanjšati vnos mesnih izdelkov in pa seveda za vegetarijance in vegane.

Pa dober tek!

Če si zaželite dobrega kosila z gobami, poglejte še recepte za ...

vh

Vir: Very Well Fit